hem

nyheter

galleri

kim

eros

kimsblogg

kompisar

valpkullar

valpar

minnas

länkar

  Här kan ni läsa om alla våra äventyr och upptåg
                  //Kim och Eros.

Blogg 2006-2007Mattes pappa - Maria - Kim o Eros

   Tack alla goa vänner och valpköpare  för alla fina julkort och julhälsningar vi fått. 

Från att ha haft nästan -20 har vi nu +5 grader. Återigen ishala vägar och vattniga gräsmattor som börjar titta fram. Samt två helsmutsiga hundar efter vår utevistelse. Matte står alltid beredd i tvättstugan för att hinna torka av värsta skiten när vi varit ute och busat runt. 
Vi har i alla fall haft en mysig jul här hemma med våra nära och kära som kommit till Värmland för att fira jul. 
Det har inte blivit  så mycket gjort på hundfronten. Men igår åkte våra gäster hem igen och då bestämdes det att vi skulle åka till skogen för att träna lite igen. Lillsprätt fick ett spår med tre apporter. Jag körde uppletande. 
I dag åkte vi till klubben för lite lydnadsträning trots det tråkiga vädret. Regn och blåst. Jäklar vad kul det var, har inte tränat lydnad på ett tag så jag njöt riktigt av träningen idag.
Husse och jag körde brukslydnaden först. Och idag fick jag till ett sånt där superbra framåtsändande. Det blev applåder för det. Efter det bytte jag förare och gren. Lydnad med matte! Konerna kom fram och det blev rutskick och apporteringsdirigering. Rutan gick skitbra på ren värmländska. Det andra fick jag göra om en gång! Glömde att stanna vid konen. Men andra gången blev det rätt till och med rätt apport!  Så idag fick man va´ en sån där "guldgosse" igen enligt matte och husse. Det är super att få vara guldgosse om ni visste vad mycket gott det vankas vid dom tillfällena.
Eros då? Han blev kommenderad idag i lkl 1. för första gången. Många av momenten sitter riktigt bra andra fattas det fortfarande en hel del träning i. Men han är ju inte gammal än 8mån.! Faktiskt för att vara ärlig, han fixar det bra mycket bättre an jag gjorde i den åldern.
Nu var jag väl snäll lillsprätt?
Till helgen har vi bestämt träff med våra goa vänner då ska det bli träning i jaktapportering. Ja, i varje fall för Eros och matte får se vad husse och jag hittar på!!!

Gott Nytt År!  tillönskas alla två och fyrbenta vänner!

071227


.Inte helt lätt att fånga hela Eros på bild.

                                                           En kall 3:e advent.
Brr... Kung Bore har slagit till med full kraft. Här har termometern ramlat ner till nästan -20 i helgen. Vad gör man då? Jodå, vid lunchtiden på lördag steg den till -11 då var det dags för en långpromenad. Till och med matte tordes ut fast hon var så välklädd så hon såg ut som en Michelingubbe. Vi gick en tur på ca 7-8km där vi blandade med att gå på väg och en traktorväg i skogen. Oj, oj, vad spår vi såg efter skogens alla innevånare. Stötte till och med på vargens framfart, nästan alldeles färska. Så det var inte tal om att få gå okopplad  i dag inte. Eros är rolig när vi är ute och går han vill absolut inte gå i koppel någon längre tid det går väl inte fort nog för den sprätten. Han hoppade och dansade runt som bara den på matte. En riktig matte gris har han också blivit, husse och matte bytte hund tror ni det dög? Neej... han pep och skulle till matte hela tiden.  Ja.ja han blir väl vuxen nån gång han med tror vi.
Måste nog erkänna att vi har mycket kul tillsammans Sprätten och jag nu när han blivit större så det är något att brottas med. Vi håller till ute på gården timvis och tumlar om och upptäcker saker tillsammans. 
Tror nog att jag gillar lillebror mycket nu - han är ju så "go" när han smyger tätt, tätt intill mig och lägger sig för att vila. 
Annars har det inte varit så mycket denna helgen. Förutom att det putsas och fejas hemmavid. Stockholmsbesök väntas i jul det är ju alltid kul. 
Nu passar vi på att önska alla två och fyrbenta  vänner en riktigt
GOD JUL!  
Hoppas att ni alla får en riktigt, riktigt, mysig jul för det ska vi ha....!

071216Trött men nöjd med dagen!

                     När katten är borta dansar råttorna på bordet!
Hihi, javisst kan man likna detta mot vår helg här hemma. Husse for till Norge för att inta sitt ordinarie julbord. Då passade vi på att ta oss vissa friheter.  Inte för att vi dansade på borden, bara nästan. Vi njöt av att ligga i husses säng både jag och lillsprätt. Sen åt vi och matte pannkaka på lördagskväll, det skulle vi aldrig gjort om husse varit hemma!? (Duger inte åt husse det inte).
Naturligtvis hade vi utomhusaktiviteter för oss också.! Lördag ägnade vi oss lite lydnad på klubben. Söndag for  vi till skogen för att lillsprätt skulle få  prova på ett fält med dummisar.
Sex stycken lades ut och herregud vad mycket det finns i den där lilla krabaten. Inga problem! Han for ut som det naturligaste i hela världen och plockade dummisarna rakt in till matte med en rasande fart. Inte var han nöjder efter det han ville bara mera. Men där fick det vara bra, nu var det faktiskt min tur.
Två korridorer med sju föremål. Idag var dom riktigt jävliga mot mig. La föremålen alldeles i starten ( är ju inte riktigt min strategi jag satsar ju allt från början) men jag jobbade mig in till alla föremålen till slut efter stor möda. Fick mycket beröm för mitt systematiska letande och idoga arbete i  korridorerna i dag, men hujamejen vad trött jag var på slutet.
Efter detta kände jag mig riktigt nöjd med dagen tror lillsprätt kände likadant. Hemma igen slocknade vi bägge två i husse säng så klart. Matte fick i lugn och ro ägna sig åt allt julförberedande alldeles för sig själv.  

071209


Tack Lina för att du fotade mig.

                                                  Lugn vecka!
Här händer inte mycket för tillfället. Det går ju inte att vara ute nånstans och träna. Det är bara is vart man än far. Åkte till godisbutiken (ridhuset) en sväng, den var fulladdad med godis. Lillsprätt är lika förtjust i bullarna som jag,  så tyvärr, där blev vistelsen inte lång. 
Skogen fick det bli, där var ingen is så vi gjorde några korridorer och körde uppletande. Gick riktigt bra fast Diva gått innan mig och hon var i slutet på löp. Det bekom mig inte alls, vet väl skillnad på jobb och kuckeliku numera. Matte och husse var så nöjda med min insats i dag. Bra fart, raka skick, (kan ju vara si och så med det ibland) inget tugg och fina avlämningar. Fattar inte varför det funkar ibland och ibland inte! Mer träning säger dom lärda. Ska man behöva att bli gammal gubbe innan det sitter?
Eros fick fyra utlagda föremål. Han fick se när husse gick ut med föremålen, för att sen gå undan en stund. Vilken fröjd det var att se honom leta. Han är som en virvelvind, men har ändå näsan påkopplad hela tiden. Fort gick det när han i första korridoren hittade tre föremål och levererade in till matte. Han riktigt trycker upp dom i handen. I nästa korridor fick han gå utan synintryck och det var inga problem han visste exakt vad han skulle göra.
Snart kom han farandes med en hiskelig fart och satte sig fot och lämnade av. Vad duktig han är när han bjuder till. Ser riktigt bra ut för framtiden.
Under veckan lyfte han på benet för första gången och pinkade mig på huvudet. Jag tittade förnärmad på matte! Såg du vad han gjorde? Väntade mig att hon skulle ge han en rejäl åthutning. Men allt hon åstadkom var med stolt röst: Titta, titta,  Eros lyfter på benet! Det är tacken det för att man är så snäll mot lillsprätt.  Men vänta bara, jag ska nog ge igen!  

Sist men inte minst: Glöm inte bort era kompisar i julruschen! 
//Kimmen

071205


Eros bjuder på frivilliga ingångar.

  
Tilda och jag efteråt.. ..

                                             Klickerkurs + Parning.
Det är mycke´ nu!  Nu var det ett tag sen vi uppdaterade bloggen, men det betyder inte att vi ligger på latsidan snarare att det varit mycket med allt nu. 
Vi har haft besök av Kennel Attigården (Solveig och Hans) med tikarna Tilda och Vilja. Tilda och jag skulle träffas igen och se om vi lyckades få till det denna gången. Efter denna helgen så är det bara att hålla tassarna att det resulterar i många goa små valpar i början på nästa år. 
Matte och Eros har varit på klickerkurs i två dagar med Ann-Louis Ryrvik. Matte verkar ha blivit riktigt inspirerad för nu ska det läras in grundfärdigheter riktigt ordentligt från början med Eros säger hon. Annars är det evigt klickande, duttande och stängda kakburkar. En himla tur att man inte är tränad i klicker utan den traditionella  träningen där kakburken för det mesta är vidöppen..
Fast hos Eros verkar det som detta gick hem. Jag var där en stund mellan dejterna med Tilda och tittade på dem. Eros bjöd på en massa frivilliga beteenden i en jäkla fart såg riktigt trevligt ut måste jag motvilligt erkänna. 
Matte säger att hon ska lära in vittringen med mig med små postit lappar som jag ska dutta på med nosen. Aldrig i livet jag duttar på små gula lappar som ligger utspridda på golvet där går gränsen. Jag ska nog visa att jag kan fixa den där jäkla märkvärdiga pinnen ändå jag. 

Annars har vi haft en jättetrevlig helg med våra gäster från Sundsvall. Två goa människor som vi lärt känna tack vare mig. Vad vore livet utan oss fyrbenta kompisar? Inget vill jag påstå, tror jag har många därute som håller med mig.
Sen får vi inte glömma att gratta SUCh. Minozzy Sixten som i helgen även blev NUCh. 
STORT GRATTIS! från kompisarna.

071129Nöjd nu då?


Tjhooo ---
Äntligen är matte nöjd!


 

                                                         Ensam hemma!
    
   Ingen vinter i sikte så långt ögat kan nå. Fortfarande gröna gräsmattor alltså! 
Husse har varit borta på jobb hela veckan så vi har varit ensamma hemma. Matte har varit hemma förstås. Men henne räknar jag inte för hon ska vara här med oss. Hon tog ju genast möjligheterna att träna lydnad med mig. Nu slipper vi tjafsa om vem som ska träna sa hon vi har en hel vecka du och jag Kimmen tillsammans.  Så det har blivit en del rutor och vittringar. Var ju det jag missade på tävlingen! 
Hon har också bestämt att jag själv måste leta upp rätt position i rutan innan jag får belöning. Faktiskt förstod jag rätt snabbt att det var mitt i rutan jag skulle stå innan belöningen i form av bollen kom farandes.  Inkallningen är också borta när vi tränar, nu får jag snällt ligga kvar i rutan tills hon gått hela sträckan och är tillbaka till startpositionen då får jag komma. Så nu börjar momentet rutan sitta riktigt snyggt, det är bara att hoppas att det gör det på tävling också. 
Vittringen då? Jodå, även där har det blivit en klar förbättring. Jag har fått träna med färre pinnar. Det har gjort det lättare för mig att verkligen förstå att det är mattes pinne jag ska ta. Så även där har jag lyckats när alla pinnarna låg utlagda att hämta den rätta. Jippie, vad glad hon blev. Tänk så lite det behövs för att glädja sin flock!

Eros har varit med och tränat han med. Det är momenten i ettan han ska lära sig. Matte säger att han ska starta på hemmaklubben i april när vi har vår första tävling för året. 
Han kan redan läggande under gång, hopp över hinder, inkallning och apporteringen riktigt, riktigt bra. Linförigheten får tränas hela vintern, man han har en fin kontakt med matte och sätter sig snabbt och spikrakt vid halter. Ska bli spännande att se om det fortsätter så!!
 Eros fick följa med  på klubbens torsdagspromenad inne i samhället. Det var tretton hundar som gav sig iväg tillsammans med sina mattar. Han skötte sig bra, förutom några skällattacker mot spöken han trodde sig sett under promenaden. Tänk, nu är han 7mån nästa vecka och då banne mig får det vara slut på denna "gulliga valptiden". Dags att höja ribban ett snäpp även för honom och börja förstå att allt faktiskt inte är lek i hundvärlden.
Matte och han ska ju snart på klickerkurs i två dagar då får han säkert lära sig ett och annat som kan bli bra för honom och matte i framtida träning. 
Sen har det kommit rapporter från Sundsvall att Tilda löper. Vilken underbar väntan jag har framför mig!!

071118Bilder från dagens tävling

                                                         Elitlydnad!
Nu har det varit fart på matte må ni tro! Hon blev övertalad av klubbkompisarna att vi minsann skulle starta i elitlydnad här hemma nu på söndag. Vi som nästan inte tränat lydnad på hela sommaren och hösten. Har ju försökt att fokusera träningen mer på brukset. Nu var det alltså dags att plocka fram alla gömda koner igen. Oj,oj, vad vilsen man blir helt plötsligt när man ska träna på planen står det koner utplacerade överallt. Nån ska man stanna vid, andra står placerade som en ruta i den ska man ligga ner.  Hur lätt är det att pricka rätt där?
Sen vittringen, huamejen säger jag!  Förstår inte varför matte inte blir glad när jag tar första bästa pinne och kommer tillbaka med?! I skogen bjuds det minsann köttbulle då. Det pratas ju om att vara konsekvent, undrar vart det försvann.  Det är inte slut med detta, sen är det apporteringsdirigeringen som ju också sätter myror i huvet på en. Fyra nollor sa matte, innan vi skulle tävla, kommer vi att få. Den sista nollan hon menade var dumrutan, ni hör ju själva hur dumt det låter! 
Det är ju klart man inte hinner träna in så många moment  på några få dagar! Matte var faktiskt oviss in i det sista om vi skulle starta eller ej. Men jag sa.  Du och jag matte! Vi går in och gör vårt bästa, mer kan vi inte.  Och det gjorde vi!
Det resulterade alltså i två nollor. Vittringen och rutan. Lite missförstånd med rutan från mig, och vittringen där det doftade så gott efter att många hundar haft sin platsliggning just där.
Annars tycker jag det var en klart godkänt tävling gjord av mig. Fick till slut ihop 203p och ett tredje pris. Men jag kommer igen, tror inte det ska vara helt omöjligt att få till ett första pris så småningom. Hela programmet genom var jag pigg och glad och lät förstås min goa svans än en gång få visa detta.
Det ingick även KM -i lydnad  idag och där slutade jag på en hedrande fjärde plats.

071111


Trötta bröder efter helgen!!
Eros gärdsgård.jpg (103134 byte)LOTTA 2.jpg (75090 byte)
Lotta o Safira.jpg (80823 byte)Eros 2 nov.jpg (97625 byte)
Lotta och Safira        Eros              

                                          Apporteringshelgen.....
Vi har haft en mycket trevlig helg, där vi träffat många kompisar och tränat. Fokus har faktiskt legat på Eros. Det har alltså varit mycket apportering med dummis och lite fågel.    
Lördag hade vi stämt träff med Lotta, Olle och Safira.  Det vart bestämt att vi skulle åka till Segenässätern en gammal fäbodvall där det fanns många möjligheter för allehanda övningar.
Vi tränade markeringar och sök med dummis. Eros var riktigt duktig hämtade bra in markeringarna och på söket gick han ut riktigt djupt och fann en dummis som han stolt kom in till matte med. 
Efter detta vart det fika och korvgrillning. Smaskens!! Sen tog Lotta fram en and. Den lades ut i skogen men för att kunna hämta denna var man tvungen att hoppa över en gärdsgård. Mmm.. skulle bli spännande och se hur Eros löste detta. För är det något en golden kan så är det att lösa problem som dyker upp! Han tog itu med uppgiften snabbt, sprang fram till staketet men där blev det tvärstopp! Efter en stunds fundering stack han iväg längs med staketet för att snart dyka upp bakom vid anden. (fanns en öppning längre bort).  Tillbaka skulle han över hade han bestämt sig för. Han stod där länge med anden i mun, förstod till slut att hoppa över och kom så lycklig fram till matte med fågel. Efter detta var det inga problem för honom då hoppade han glatt över för att hämta fågel och samma väg tillbaka igen. 
Nu var Eros trött så han fick vila i bilen när matte och jag gick en promenad i omgivningarna. Härligt att riktigt få springa och undersöka allt som fanns där mycket koskit t.ex.
Innan vi skulle åka hem tog Lotta och matte varsin tom  påse och gick till skogen. När dom kom tillbaka var inte påsen tom längre....?! Ja, det var inget annat dom gjort, utan dom hade plockat trattisar...
Söndag var det träning i Bäckalund. Vassruggen och Tomthult hade bjudit in till en träningsdag. Riktigt trevligt att träffa både gamla och några nya vänner. Det blev lydnad och passivitets träning även apporteringar. Sen förstås fika och mycket hundsnack.  

En dag för både två och fyrbeningar med andra ord..

071103


Mina underliga /konstiga fakta om mig kanske inte är så underliga... 

eller...! !Eros drygt 8veckor

                                                  Kims Utmaning.
                 Jag har blivit utmanad av min dotter Agnes www.goldentjejerna.se/.
Varje utmanad hund skall skriva 6 underliga/konstiga fakta om sig själv på hemsidan oh samtidigt ange reglerna för leken. Sedan väljer man 6 nya hundar och gör en lista på dem och deras namn. Efter det är gjort skriver man en kommentar i de utmanades gästbok för att de skall kolla in och läsa på ens egen hemsida för mera information.

1. Varje kväll när det är dags för sista rastningen laddar jag till tusen innanför dörren. När jag sen kommer ut  rusar jag rakt upp i skogen och stormskäller. Speciellt sker detta när det är mörkt. Jag  försöker skrämma bort alla vargar, björnar osv. som min flock tror finns i skogen bakom vårt hus. Jag har ju vid prov bevisat att jag har en stor rovdjursskärpa som jag måste leva upp till.  

2. Jag kan dela ut världens björnkram! Alla som kommer på besök får Kimmen runt halsen och en STOR kram. 

3. Jag kan skratta genom att dra upp överläppen och visa alla mina tänder. Det har jag efter pappa James. 

4. Varje kväll tränar jag med min gosefilt så jag inte glömmer hur man gör när flickorna kommer hit på besök.

5. Jag älskar allt och alla. Till och med fåglar och andra små varelser  får patrullera på tomten utan att jag gör ett enda försök att kidnappa dom.

6. Jag är som den värsta ishockeyspelare när jag leker med andra hundar. Tacklar dom med baken så dom far vida omkring. Ja, även tvåbenta kan få sig en dänga om dom är i vägen för mig när jag far fram.

Nu utmanar jag följande: Sarek, Tia, Gunde, Kimmen/Jr, Crespo och Nova.


                                          
  
Eros utmaning.
                               
Eros har blivit utmanad av Crespo.

1. Kan förvandla sig från Skönheten till Odjuret på några få sekunder. Efter att vara jättegosig och ligga tätt intill mig kan han få tokryck och bara rusa upp och börja dra mig i svansen. 

2. Han ska alltid  med in i duschen när matte och husse ska duscha. Sen står han där och väntar på att vattnet ska strila ner över honom. Han ser ut att riktigt njuta!

3. Sitter alltid kvar i bilburen tills "hans" grind öppnas.

4. Samtidigt som han dricker vatten kan han morra. Det går inte fort nog anser han. I Eros värld ska allt ske med en rasande fart.

5. Kan troligen få jobb som grävskopa någonstans. Gräver snabbt, ihärdigt och blir sällan trött.

6. Kan bli en liten tjuvis  när det ligger något gott på bänkarna i köket. Halsen kan bli girafflång när han lyckas med att fånga kaffebröd och dylikt.

071026Knähund hos matte - då är man minsann inte Bortlottad!


Ginny in action med apportbocken.

                                           Eros -  utbrytarkungen!
 Vi har en stor tomt vi kan springa omkring på och som går en bit upp i skogen bakom vårt hus. Husse har varit så förutseende att han stängslat in hela området. (han vill inte att vi blir vargmat säger han) Men tror ni inte att Eros ändå lyckades med bedriften att krypa (åla) under och vips var han ute på ny spännande mark som han inte utforskat ännu. Rätt så snart insåg han dock att han kommit fel och han började stormskälla. Tydligen visste han inte hur han skulle ta sig in tillbaka. Jag försökte berätta där jag stod innanför staketet men han fattade noll. Matte hade hört skällandet och förstått att nåt var fel så hon kom utspringandes och fick se Eros där han var på fel sida staketet. Hon blev inte glad vill jag lova. Hämtade utbrytarkungen snabbt, sen in till husse för att berätta. Efter en stund kom husse med hammare, spik och bräder.  Nu bor vi i ett ointagligt fort...?!
  
Idag kom PM:et till vår sista anmälda spårtävling. BORTLOTTAD! Jaha, det var väl det vi visste, Ska man verkligen behöva åka utanför distriktet, kanske 40-50mil för att ha en chans att få komma med på någon tävling? Detta är inte bra för någon det är ju fler än jag som blir bortlottade. Shit, och nu är det slut på säsongen för i år. Men jag har ju minsann fått   använt alla mina sinnen under älgjakten där vi haft många uppdrag under sep och oktober.  Dom uppdragen skall man inte prata så mycket om tycker husse för det är ett uppdrag i förtroende som jag och husse har fått av jaktlagen, så det har varit många timmar i skogen.   
 Veckan som gått har det blivit lite lydnadsträning på klubben bara. Jag har tagit upp vittrings - dirigeringsapporteringen igen. Har ju lagt lydnadsmomenten åt sidan ett tag för att koncentrera mig mer på bruksen som ju är det jag gillar allra mest. Men när man aldrig får en chans att komma ut och testa var man står på någon tävling kanske det är dags att inrikta sig mer på lydnaden. Vi får se vad jag och min flock bestämmer oss för.
På klubben var även Susanne med sin kelpie Ginny och tränade. Hon är härlig att kolla på! Vilken liten snabb tjej! Åh, så söt sen, men konstigt nog ville hon inte ha med mig att göra.   Jag hade ingenting för all min uppvaktning hon gav mig inte ens en blick. (Susanne, det är Ginny jag menar så klart)!
Nu blev jag orolig! Det kan väl aldrig vara så att man tappat lite av sin charm och förförelsekonst? Detta måste utredas nu på direkten! För hur ska det annars gå? 
Jag har ju förmånen att snart försöka få till flera söta duktiga Kim-barn igen.

071022

Eros flyger 1.jpg (96335 byte)Ulla m hundar.jpg (100354 byte)
       Eros och Mir       Ulla med alla dogsen
camilla.jpg (112902 byte)Spår m Eros.jpg (95814 byte)
Camilla m. Accra       Eros i spårskogen


Eros med sitt älgben..

                                   Nu har det hänt igen!
Fy f*n! (husses ord). Än en gång är vi bortlottade från en elitspårtävling. Tror det är sjunde gången på raken nu. Jag som är i fin form och varit taggad en lång tid. Men, men, det är bara och gilla läget ta nya tag och komma igen nästa år. Men faktiskt är det en kvar vi är anmälda till men det blir säkert samma dystra besked även där. Vi tappar i vart fall inte motivationen utan ligger i och tränar som bara attan.

I fredags kom gammelmatte med Joy, Liv och Mir hit på besök. Det är alltid kul när dom kommer. Jag känner igen gammelmatte på direkten. Klarar inte att uppföra mig som en vuxen Kim då utan hoppar och dansar omkring av glädje. Det är som om jag får en elektrisk stöt i baken.  Det var det faktiskt en till som fick. Eros! Han och Mir hade världens retrieverrace ute på gården.  Men, hoppsan, vilken respekt han fick för Liv, tur han har det för någon, för mig har han det inte kan jag tala om. 
Lördag morgon tidigt for vi till klubben för att titta på KM i agility där förresten husse var domare. Så många duktiga hundar med sina förare. Vi säger
GRATTIS! till Camilla med sin schäfertik Accra som blev klubbmästare.
Efter lunch lade husse ett anlagsspår till Eros som han fick gå efter att det legat i ung. fem timmar. Den lilla banditen klarade detta med glans. Men han får att vänta än i fyra månader innan han får starta på prov, han är alldeles för ung än. 
Söndag, en packad ryggsäck betyder en dag i skogen!  Vi var på husses jaktmarker för där var älgjakten slut. Idag skulle Eros få prova på ett appellspår med tre pinnar. Husse och Alf la kluriga spår till mig och Diva. Spår som korsade varandra, dom ville se hur vi löste spåret men där fick dom så dom teg. Jag och Diva snurrade med gubbarna så dom blev vilsna i huvudet. 
Eros gjorde ett bra jobb, första pinnen tog han upp men spottade ut ivrig att fortsätta. Andra sprang han till matte med och slutpinnen likaså. 

Två markeringar med dummies fick han också, husse kastade och matte skickade. Han sprang ut och nästan spikade bägge in tillbaka till matte utan en tendens att springa till husse. 
En super härlig helg med en massa aktiviteter för både fyrbenta och tvåbenta. 

                                             Det är så det ska va!!!

071014


Smokey, bedårande söt!

SUCh. Minozzy Sixten 

                                             Inställd söktävling!
Jag och husse skulle tävlat sök i helgen i Filipstad. Men jag hamnade på ett 80-års kalas istället! Det är det jag menar med min flock man vet aldrig vad som ska hända förrän i sista sekunden. Men spännande värre är det, tro mig jag vet! Det blev alltså ingen tävling för mig, men det är klart man kan inte missa ett 80-års kalas den dagen kommer ju aldrig tillbaka! Men tävlingar finns det ju många av.  Tror att jag har några kvar i år som jag är anmäld till  vi får se om jag kommer med eller blir bortlottad även på dessa. 
 Eros skulle ha varit på sin tredje valpträff men den blev ju heller inte av.  Sen var det även valpträff för alla mina Reducksvalpar i Grums. Alla skulle komma! Dit hade jag ju hemskt gärna åkt för att träffa alla valparna. Och Therese o Gunde som var i Värmland denna helgen. Hur kul hade det inte varit och träffat dom igen.
 Tyvärr hinner man ju inte vara överallt, eller som min flock brukar säga. "Det får bli hundfritt ett tag nu"!  Då brukar det räcka med att jag påminner om alla nya vänner dom fått, eller om allt dom varit med om sedan vi flyttade in, då brukar man slippa höra om hundfritt  sen. 
 Söndag kväll när det lugnat ner sig lite, och alla våra gäster åkt hem, tyckte matte att någonting måste vi ändå träna innan helgen är slut, så in i bilen för vidare färd till klubben. Där gick vi först en promenad innan vi gick in på planen för lite lydnadsträning. 
Först tränade matte med Eros. Ett litet kort pass med fritt följ. Mja, godkänt om jag får säga  mitt, det är mycket träning som ska till där. Något som sen förvånade mig var: Matte sa ligg till Eros under det fria följet och han bokstavligen kastade sig i backen och låg kvar där när matte gick vidare en bit, för att sen vända om tillbaka till Eros. Det var absolut en tia om det varit tävling jag lovar! Snyggt gjort lillgrabben!
Jag tränade kryp och inkallning. Fick till ett bra kryp med låg bakända och utan raketfart husse vart mäkta förvånad, jag lär mig nog så småningom ska ni se. 

Idag var vi och hälsade på Smokey, matte träffade honom, inte vi. Vi får vänta ett tag till. Han var jätteliten och jättesöt det lilla jag kunde se från bilen. Efter en stund när matte beundrat färdigt fick vi äntligen komma ut ur bilen. Då fick vi gå på en lång promenad Campari, Sigge, Eros och jag. Våra mattar fick också följa med....förstås.

P.s. Älgjakten är i gång så jag har jour hela veckan lång! D.s.


Jobb i trädgården!!!

                                        En underbar oktoberdag!
Matte var ledig från jobbet idag och hon skulle använda dagen till att städa sa hon. Men när vi vaknade i morse såg vi ju att det skulle bli en helt bedårande fin höstdag. Så matte sa ,vi struntar absolut i att städa idag det kan vi göra någon av dagarna det regnar istället.
Hon kan faktiskt ändra sina planer matte, det är ju något jag uppskattar högt förstås. Om det gynnar  mig då så klart!
Så vi tillbringade förmiddagen i skogen där vi bara njöt av att få springa omkring. Lite apportering med dummies så klart (matte har numera alltid en sådan i fickan). Vi hämtade varsin gång Eros och jag. Faktiskt var det riktigt skoj, tänkte ska nog visa  Snurre Sprätt jag hur det ska gå till. Tyckte jag hade världens fart ut och hämta och in tillbaka. När det sen var Eros tur måste jag erkänna att han  banne mig var lika snabb han och duktig på avlämningar hos matte. Gäller nog att se upp med den killen!  Tycker han lär sig vissa saker alldeles för fort jag.
Eftermiddagen ägnades åt lite jobb i trädgården, samt fika ute härligt man kunde ligga i solen och bara njuta. Den korta stund som man inte har lillbrorsan hängandes någonstans förstås.

På eftermiddagen fick jag följa med husse som dök upp en stund från jobbet. Vi tog en sväng om klubben och ett kort träningspass. 
Eros fick följa med matte och träffa Campari. De hade haft himla kul och lekt och jagat varandra innan det var dags för ett litet lydnadspass även för Eros.
Campari och Sixten ska få en lillebror som kommer hem imorgon. Det är tydligen en  bostonterrier vid namn Smokey som ska flytta in hos dem. 
Välkommen i gänget hälsar vi Smokey.

071003


Fika dags.jpg (92137 byte)reducksträff.jpg (101036 byte)
Hela gänget samlat!

                                   En heldag med Reducksvalparna!
Så äntligen var det dags för mina valpar att komma på besök. Tia, Heffa, Nova och Crespo var det som kunde komma idag. Trots att vädret var på sitt sämsta humör med regn nästan hela dagen var stämningen hög bland alla två - och fyrbenta. Vilket härligt gäng som verkligen går in för att jobba med sina hundar. Och vilka goa, snygga och duktiga valpar man är pappa till och dessa är inte dom enda, sen har vi ju Attigårdsvalparna och GylleneMix valparna. Även två  tjejer i Tyskland. Valparna som kom idag har redan hunnit med mycket. Det var fin kontakt, en härlig framåtanda och mycket nyfikenhet hos alla. Det var helt underbart att se allt detta. 
Det blev en dag fylld med allehanda aktiviteter.  Det som dom fick prova allra först var apportering med dummis, efter det blev det vilt. Det var trut, kråka, and och kanin. Alla var jätteduktiga och ingen vägrade ta vilt. Toppen!!!
Husse hade lagt ut var sitt kort blodspår till alla valparna som fick ligga under tiden vi höll på med apporteringen. Men innan det var dags att gå spåren var det grill - och fikadags.
Efter det gick alla sitt spår och alla hittade klöven som låg i slutet. Det var ett gäng malliga valpar som visade upp vad dom funnit i skogen.
Tack, till er alla för att ni kom! Detta var första träffen men absolut inte sista!!

070930

STORT  GRATTIS! 
Till alla mina 7 vackra gossar i Attigårdskullen som i dag fyller 1år!!


         foto: Lina Sundberg

                                            Matte är hemma igen!!
Äntligen har matte kommit hem tillbaka. Vi var sååå glada när hon kom lillbrorsan och jag, särskilt Eros han kunde nästan inte sluta och pussa på henne och följa efter henne vart hon än gick. Han var så rolig, när hon gick på toan satt han utanför och ylade, tror han var rädd att hon skulle försvinna igen. Vi har ju så klart haft det bra här hemma med husse., men flocken ska vara samlad då är det som allra bäst.
Vi har varit mycket ute i skogen och tränat. Varje dag en tur. Det är så ljuvligt nu när hösten är här och det är lite svalare ute. Det gillar jag verkligen, blir liksom extra piggelin då.
Mycket spårande har vi gjort och uppletande. För min del är det ju det gamla, spårupptag som är det viktiga. Ja, vad ska man säga det har nog gått rätt väg de flesta gångerna, något bakspår men banne mig om jag inte ska fixa detta nu även ute på tävling, om vi kommer med någon gång vill säga.
Eros går från klarhet till klarhet i spåret. Nu klarar han att ta upp spåret själv följer det så fint med näsan djupt i marken och plockar spårpinnarna som är utlagda, fina avlämningar i handen även här, och sen ivrig att komma vidare. Även uppletande är han duktig på. Han får fortfarande se när någon går ut i rutan för att sen vändas bort en stund. Senast var det två föremål utlagda, en långt ut nästan på 50m och en nära nära. Han sprang  med en väldans fart ut i rutan och hittade den på 50m och lika fort in tillbaka och riktigt stoppar föremålet i handen. Sen blev han skickad en gång till och fann den som låg nära och in med den med. Han ser så lycklig ut när han får jobba och tänk så snäll han är sen på kvällen.
När matte kom hem for vi oxå till skogen hon behövde komma ut och få frisk luft sa hon. (fanns inte det i Dublin)?

Idag blir det en fin bild på Eros som Lina tagit. Tack snälla Lina! Det var lite roligt för husse sa ligg till Eros han lägger sig, sen gick det inte att få honom att titta in i kameran trots en massa lockande från flera han släppte inte husse med blicken. Är det det som kallas kontakt mån tro??

070925Slappardag vid husvagnen.

                                           Tävling men ändå inte!
Ännu en gång har vi varit ute med husvagnen. Det är så kul jag blir riktigt glad när jag ser min flock fixa och dona för en tur med den. Vi följde med Alf, Diva och Aia för Diva skulle tävla elit spår. Hon jagar sitt sista cert. Jag var oxå anmäld men blev bortlottad, tror det är tredje tävlingen som vi anmält men inte får vara med på. Denna gången lyckades det inte för Diva, tre pinnar borta på spåret och då har man ju inte chans.
Men det var ändå roligt att komma ut och träffa en del kompisar som man fått runtomkring i landet. 
Sen är det bra för Eros säger matte att komma till olika platser och träna lite. För starta i appell spår ska han visst. På kvällen tränade vi på planen. Eros var jätteduktig! Fast det var flera hundar där var det bara matte han var intresserad av inget försök att avvika till dom andra. (som jag när jag var valp enligt matte då så klart). Han fick även testa budföring. Han sprang  till mottagaren,  satt fint vid vänster sida, fick sin godbit och sprang tillbaka till matte med världens fart. Jag låg  vid sidan om och övervaka  det hela, men det bekom honom inte det minsta, ingen tendens att dra till mig. Bra Snurre Sprätt! Detta kommer du att bli duktig på.  Matte lade oxå ett litet sök med dummisar.  Han sprang ut och letade  och när han hittade en dummis plockade han den i farten och full fart in och riktigt lägger den i handen på matte. (matte har gjort som du sa gammelmatte).
På klubben har vi varit och tränat lydnad under veckan. Skulle ha provat eliten nästa helg på hemma plan. Det är nämligen pudel - SM i lydnad och agility i Torsby. Men då matte drar till Irland i veckan så är det inställt. Ja, ja, jag har tiden för mig jag hinner nog med lydnaden en annan gång.   

Sista helgen i sep. kommer fyra av Reducksvalparna hit. Då ska vi ha en heldag med lite olika aktiviteter. Alla fyra går på valpkurs med gammelmatte Maria så det ska bli spännande att se vad dom har hunnit med!

070915


Eros stolt in med herr kråka till matte

Här poserar Eros, pappsen och Tarzan med sin matte.
Eros o Papppa 1.jpg (100918 byte)Kolla blicken på Tarzan.jpg (103128 byte)
Eros o pappa Daffy.         Lite bus oxå...

                                             Valpträff för Eros.
Ingen rast ingen ro! Idag var det dags för Eros andra valpträff. Men det är lite synd att så många bor så långt bort, det var bara Eros och brorsan Tarzan som kom, samt tre valpar från Tomthults kennel. Pappa Daffy var ju med förstås idag. Han var riktigt nöjd med vad han fick se av sina avkommor, för banne mig dom är duktiga på både apportering och spårning fast dom bara är drygt fyra månader gamla.
Det började med att dom skulle hämta in en dummis som Anneli slängde ut. Eros klarade att sitta lös bredvid matte tills hon gav kommando. Nästa test var herr kråka. Även nu klarade Eros att lugnt sitta kvar tills han fick lov att hämta. Lite nyfiken på herr kråka men tog den till slut och levererade in till matte.
Under tiden detta pågick hade husse lagt ut korta blodspår till alla, som var nästa test.
Eros var först ut (han har faktiskt prövat på detta innan) inga problem här heller. När han fick spåret i näsan började svansen gå som en propeller och så stack han iväg. Spårade sig ända fram till klöven som husse lagt ut och sen kom han tillbaka i en rasande fart för att visa alla vad han minsann hittat i skogen. 
Alla fick gå varsitt spår och alla kom till slutet med mer eller mindre hjälp.
Efter detta fick äntligen jag och Daffy komma ut och jobba lite. Ett fält med fåglar lades ut och vi skickades varannan gång för att hämta in dessa. Vi blev jäkla triggade av varandra och hämtade raskt in alla utlagda pippi. Sen skulle ju Eros prova så klart. Ett fält? Han törs väl aldrig ut ensam och söka i dessa vargmarker, ( där vi var hade en hund nyligen tagits av vargen).
Men Snurre Sprätt for ut i en väldans fart och sökte och sökte och minsann fann han inte fågel och kom in med. Ja, killen kan han, men vi får väl se när han blir lite äldre och kommer in i slyngelåldern då går nog inte allt så lätt inte. (Har i färskt minne hur man själv var den tiden). 
Gammelmatte var  riktigt raffig  idag må ni tro! Ny blå ögonskugga och en ny snygg modestövel, enligt henne själv.   En riktig modeikon är hon vår gammelmatte.....?!

Flera har varit ute i helgen och visat framfötterna.
GRATTIS! Gyllene Mix M Wilmer (X) med Mia och Jonas, till fin kritik med en 4:e plats i konkuransklass på SKK utställning (Sofiero) 
GRATTIS! även till Gyllene Mix Afro- Dite (Agnes) med matte Anci som fick ett första pris med jättefin kritik på Goldendagen i Vidingsö.

070909


Crespo, jag, Tia o Nova.

Heffa som åkt hem innan gruppfotot togs.

                                       Goldendagen i Värmland.
Tidigt lördag morgon  for vi till Karlstad på GRK:s Goldendag. Men mest var det nog för att träffa mina valpar från Reduckskullen. Fyra av valparna hade möjlighet och komma. Tia, Nova, Heffa och så Crespo som jag redan träffat en gång. Underbara, goa killar och tjejer hela gänget. Kan man va annat än mallig och stolt över att man lyckats med att få såna fina avkommor.
Några av valparna skulle för första gången prova på det här med utställning. Det kunde ju inte ha gått bättre! Crespo går in och visar var skåpet ska stå, och blir BIS-valp bland många andra hundar i varierande ålder, tror minsann han var bland de yngsta. Sen går han även en femkamp med olika stationer tar även hem full pott där, så visst kan man vara både vacker och duktig. Nova gör en fin debut bland tikarna som var ung 15 från början, slutar på en hedrande 5:e plats. 
Nu ska vi minsann fortsätta träffas när man äntligen fått valpar så nära.  Ska försöka få till en dag snart när dom ska komma hit hela gänget. Då ska vi inte bara roa oss utan träna lite viltspår apportering, och sen kanske dom har vissa önskemål vi får se! Ska bli riktigt häftigt att få se dom lite mer in action oxå.
Tack alla för en härlig dag, det var så kul att träffa er! 

Imorgon söndag ska Eros på sin andra valpträff. Husse och jag följer med denna gången. 
Kul för honom att träffa sina syskon igen. 

STORT GRATTIS! till Eros duktiga pappa Daffy som tog sitt tredje cert idag och blev Svensk Brukschampion i spår.
Daffy kommer på valpträffen i morgon för att träffa sina små telningar..En sommarbild på brorsan och mig.

070902

                                       Ännu en söktävling avverkad!
Denna gången var det i Hällefors vi skulle pröva lyckan. Aia, Diva och  husse Alf följde med som vår coach, Eros och matte stannade hemma. Vi var fem som skulle starta i elit, bordercollies, working kelpie (fjolårets SM-vinnare) och så jag då. 
Även här var det en tuff ruta! Två figgar låg gömda på dom första 100m av sökrutan på samma sida. Den sista på nästan 300m längst ut på höger sida
. Jag fick alla tre figgarna den här gången, men bara 5,5-6i betyg. Detta enligt domarna berodde på lite för grunda slag under vissa delar av sökområdet, delvis husses fel han kallade in mig lite för tidigt ibland. Men jag förstår att han inte törs att vänta för länge för han vet att jag både kan och vill ta mig egen mark och det kan gå väldigt fort. Samt lite olydnad. Olydnad? Spring själv, tänkte jag. Helt klart tar det på krafterna så att man plötsligt bara känner för att rulla runt en stund i lingonriset. Det var exakt det jag gjorde, hörde absolut inte när husse kallade på mig, jag skulle bara rulla klart först.  Så där kom olydnaden! Ja, ja, reglerna kan tolkas olika! I min värld, hundvärlden, kallas det absolut inte olydnad utan vila, något som alla faktiskt behöver ibland.  Efter söket var vi bara tre kvar tyvärr blev det inget uppletande och lydnad för den svenska sökmästaren eftersom det inte blev något betyg från söket. Så det märks att vi inte är några maskiner utan individer. Då var det dags för nästa moment som var uppletande. Jag plockade tre föremål in till husse det gav betyg 7-7.
Sen blev det en lång väntan innan lydnaden började. Det var även lägre - högre hundar med.
Jag hann faktiskt bli ganska pigg innan det var min tur igen.  Gjorde minsann ett bra jobb på plan hamnade på 234p då med en nolla på hoppet. Tuschade i med bakbenet enligt domaren?? Jag fick beröm av många idag för min fina lydnad och min glädje på plan. Tror faktiskt min svans lever ett eget liv ibland, den är så glad och viftar sååå... Slutligen hamnade jag på en tredje plats med resultat godkänd.  Tycker bestämt det är riktigt roligt att tävla tillsammans med husse nu när vi blivit ett team. 

Du och jag husse, tillsammans är vi starka!


Sarek apporterar trut.

Kläderna på!

                                             Pirayan har försvunnit!
Jag menar det inte bokstavligt!  Eros har tappat så många tänder och det  börjar komma nya oxå så han är inte så vass i käften längre. Biter inte så mycket i mig längre heller. Skönt!!!
Han börjar faktiskt bli riktigt förståndig och lydig. Han gillar verkligen att träna med matte. Han går fot så fint och tittar upp på henne, ibland snubblar han på sig själv och sina långa ben, ser så roligt ut.

 Vi for till skogen i helgen och träna uppletande och lite sök. Naturligtvis skulle Eros få testa med. Han fick se husse gå ut med en handske sen vändes han bort för att sen skickas. Full fart ut, tvärstopp, näsan var påkopplad från start, kände att den låg där någonstans och så han letade runt och slutligen fann den utlagda handsken. In tillbaka med en väldans fart och lämnade till matte. Sen ville han bara mer och mer tyckte det var så roligt, svansen gick som attan på han. Den killen vill verkligen jobba. Det lär han få oxå om jag känner matte rätt.

Söndagen ägnades åt en riktigt skön lång skogspromenad. Vi fick springa lösa och upptäcka saker på egen hand. Nog upptäckte vi saker! Först hittade Eros ett gammalt älgben som han stolt visade för oss. Men han ville ha det för sig själv,  så där fick matte ett styvt arbete innan han ville lämna det till henne.  Efteråt hittade vi  en liten tjärn som vi naturligtvis måste provbada, konstigt nog blev man svart efter det badet?!  Så när vi kom hem blev det ett riktigt bad för oss båda. Efter det var vi så trötta efter dagens roliga utflykt så det blev en tidig kväll för mig och Eros.  

Nåt som är riktigt kul är alla rapporter som kommer från valpköpare. Dom berättar om allt  dom håller på med. Kurser, spår, viltspår och apportering. Verkligen roligt att höra att så många aktiverar sina valpar så mycket. Ni får gärna berätta mer!!

070830


Eros, Kim, Sarek  o Troja

Kim
Kim, Eros ,Ssarek.jpg (44462 byte)Sarek o Catherine.jpg (56319 byte)
Hero o Eros.jpg (97671 byte)Kim dummis.jpg (109387 byte)
Eros apport.jpg (59564 byte)Kim i språnget.jpg (53711 byte)

                                          Besök av mina valpar!!! 
Vilken kanonhelg vi haft ! Men vad fort det går när man har roligt. Vi har haft besök av mina valpar och deras tvåbenta. På fredag eftermiddag kom Catherine, Troja och Sarek från Småland hit. 
 Lite senare dök Catherine, Trond och Hero från Norge upp. Sarek och Hero har blivit så duktiga.  Fin kontakt  med sina förare, ville verkligen vara dom till lags. Vad bra detta kommer att bli i framtiden!  Vi vart alltså fem golden till slut här hemma. Vi har haft en mycket trevlig helg med många aktiviteter, synd bara att Hero måste åka hem på lördag. Dom små fann varandra direkt. Åh, vad dom har busat omkring! Troja och jag, vi låg på altanen och övervakade allt så det inte gick över styr. Men fulla av liv och precis lika kavata racade dom runt hela tiden och verkade verkligen trivas tillsammans. Inomhus var dom duktiga lade sig ner och vilade. Fina valpar man fått. Jadå, lill pirayan man behöver absolut inte skämmas för dig. Du var så duktig du oxå!  

Tidigt lördag morgon var vi uppe  de var ju tävling för mig och Troja. Troja i högre sök och jag ensam startade i elit. Troja gjorde ett bra sök och uppletande men tyvärr räckte det inte till någon uppflyttning idag. Själv gjorde jag ett bra sökarbete, med missade en figge för att husse var slarvig i slutet på söket. 
Första figgen låg direkt i starten, den fann jag direkt dom två andra fanns på ca 290meter  en på var sida.
Fann den andra, vid linjens vänstra ytterhörn sen skickade inte husse iväg mig någon mer gång utan gick över slutlinjen trots att det var 3,5 min kvar av söktiden. Han trodde att allt var avsökt. Det var lite dumt av husse för det fanns en tredje fig på linjens högra ytterhörn. Men jag förstår honom för det är inte så vanligt att första figgen ligger direkt i starten och dom andra två på var sida helt i slutet på banan på  ca 290meter. Det var ett svårt sök dom hade lagt upp i elit på hemmaklubben.
Så var den tävlingen över!!! Men tydligen är det nya tävlingar inplanerade så det blir nya chanser för husse.

Senare på eftermiddagen åkte vi till Vassjön för lite träning i vatten apportering. Sarek var som en liten utter i vattnet.  Alla var så duktiga och hämtade så det blev mycket inbördes beundran.  När kvällen kom var vi så trötta efter allt vi varit med om så vi somnade bredvid varandra i enda hög. Inte dom tvåbenta förstås, dom satt  uppe halva natten och och skrattade och pratade och hade det så trevligt.
Tack och kram till er alla för att ni kom och hälsade på oss! P.s Vår matte blev extra glad att ni kom, mer säger jag inte D.s

080819


Snart får vi inte plats....

Eros m mås.jpg (95359 byte)Tre golden.jpg (105083 byte)
Eros med mås                Olle, Eros o Lisa

                                                        Hänt i veckan!   
 Matte och husse har börjat jobba. Så nu rullar det på i gamla vanor igen. Eros och jag får vara hemma och ta hand om varandra. Men det har gått över förväntan! När matte stänger dörren kommer Eros smygande och kryper försiktigt ned bredvid mig i sängen. Då är han inte så kaxig längre!
Träningen på klubben i tisdags var faktiskt kul.  Nina var tävlingsledare och det var tält uppsatta och en massa hundar i och omkring tälten som störning. Vad taggad jag blev! Husse hade svårt att hänga på för jag fick upp en jäkla fart  i alla moment. I krypet skrattade dom åt mig, jag var säkert en hel meter före husse hela tiden. Pigg och glad, var jag!  Husse var tvungen att ha ett öga i nacken hela tiden annars vet man inte vad du hittar på sa han.

Eros har minsann inte legat på latsidan han heller. Han tränade lite på klubben han med. Han kan redan inkallning, hopp över litet hinder och lite fotgående med några svängar. Tänk, han bryr sig rakt inte om andra hundar när matte tränar med honom. Han är totalt såld på våran matte! Ja, det kan nog bli bra det där till slut lillpirayan.

Han har tränat apportering med fågel med. Matte och han for iväg och träffade Nina med sina hundar och Lotta med sina. Lotta hade haft trut och mås med. Eros hade minsann hämtat mås och kommit in till matte med. Han hade släpat med sig truten en bit också men den var tydligen lite stor ännu. Efter träningen hade han lekt med Lisa och Olle. Olle lärde Eros lite om vad skogen bjuder på. Allt detta enligt matte för jag var inte med.

070813


Ett svalkande dopp innan lydnaden.

Söta Crespo, jag och Eros goa rumpa..


Crespo har fångat sin första piraya...

                                        Fullt ös hela helgen!!!!
Nu börjas det igen! Tävlingarna står som spön i backen! Än en gång kan inte min flock enas om vem som ska tävla med mig. Så, skynda dig Eros och väx upp så att matte och husse får varsin tävlingskompis istället för att slåss om mig hela tiden.
Fredagen bjöd annars på ett trevligt besök av min son Crespo, hans storebror Dino och matte Lotta. Vilken härlig kille! Eros och han lekte jättebra, äntligen fick Eros möta någon som han inte kunde härja fritt med. Dom turades om att ligga på rygg och slita i varandra. Det var lustigt att se dom små glina, lika kaxiga bägge två. 

Senare på kvällen for husse och jag iväg med husvagnen till Hagfors. Bara vi utan pirayan och matte, skönt att få rå om husse alldeles själv ibland. Schäfertjerna var där förstås. Huldrans Diva skulle ju tävla. Även kusin Vassruggens Daffy. Tidigt lördag morgon skulle jag starta elit spår för första gången. Detta var DM och jag skulle egentligen inte vara med! Tidigare resultat  räknades för att kvalificera sig till tävlingen, och jag har ju inga för jag har ju aldrig startat. Ett återbud gjorde att jag som första reserv ändå fick vara med.
Det visade sig på lördag morgon att det skulle bli en mycket varm dag. Oj. oj, var min första tanke detta blir en hård dag, men banne mig jag ska kämpa så mycket jag bara kan. 
Ut i skogen och en lång väntan innan start. Det började inte bra, ni vet nog redan vad jag menar bakspår!"! F** säger jag. Men sen ganska bra en pinne borta och jag var inte ensam om det. Uppletande! Inget bra där heller två föremål, men endast en hund lyckades med alla föremål. 
Sen var det en paus innan lydnaden. Husse och jag stack och badade  så när det var min tur kände jag mig ganska fräsch ändå trots den mördande värmen på plan. Jag gjorde ett bra jobb ute på plan ingen nolla.! En snitt lydnad på 248p. Tack och lov fick jag bra betalt för mitt slit i dag.
Husse sa att tänk om vi klarade att bli godkända idag! Godkänd blev jag med råge och med certpoäng!!! 521.p Yippe!! Det gjorde vi bra!!!  Du och jag husse sa våra träningskompisar.
Slutligen hamnade vi på åttonde plats, men det var tätt mellan oss, Kusin Daffy hade två poäng mer och blev sexa. Diva ett poäng mer och kom sjua. Nu kommer "Vassruggarna" starkt så se upp där ute?!
Nu gäller det att ladda om, för nästa tävling är sök.  Då kommer Catherine, Troja o Sarek hit. Troja ska vara med och tävla i högre sök. Åh, så roligt det ska bli och träffas igen. Jag längtar sååå!!

Eros han var på sin första valpträff. Enligt matte hade han varit så duktig och skött sig så bra. Dom hade tydligen tränat lite på vatten med dummies. Det vet jag att Eros kan, han simmar som en säl och hämtar och lämnar av till matte. Sen hade dom tränat lite inkallning kontakt osv. 
Avslutade det hela med att grilla. Matte längtar redan till nästa träff.  Eros säger ingenting han.....

070806


Morgonsamling.

I träningsmarkerna.

Morris.jpg (103392 byte)
Matte och Eros på väg på kurs,
Ulf och Morris
kan redan.

                          Vassruggens och Tomthults kennelträff.              
Vilken trevlig helg vi fick! Många gamla och nya vänner fick vi träffa.  Tänk så många duktiga goldens det finns ute i landet, jättekul att se.   
Lördag var det träning hela dagen. Det var vattenapportering och lydnad som stod på schemat. För min egen del blev det apportering på land?! Husse skulle naturligtvis träna spår han. För min del var det ju bara att hänga på. Jag vet ju att det är tävling snart igen. Han fick hjälp med att lägga spår av Mats från Borlänge som också ville gå patrullstig med upptag och spår, han skall snart gå certprov till FM hund , så husse lade spår till han med. Tänk, nu gick det super bra än en gång, inget bakspår och alla pinnar med. Jag fattar inte varför det blir fel ibland. Men denna gång var husse så där nöjd igen, och det blev mycket godis som vankades efteråt.
Matte och Eros var och tittade på dom stora hundarna. Då fick Eros träna passivitet. Otroligt nog kom inte ett ljud ut ur den lilla pirayakäften. Ja, ja, vi får väl se nästa gång....... 
På kvällen var det stor grillfest för dom tvåbenta och husvagnsvistelse för fyrbenta. Det gjorde inget vi var så trötta och nöjda efter en lång dag så vi sov så gott.

Söndag morgon bar det iväg till skogen än en gång. Eros skulle på sin första valpkurs. Han var så söt där han ivrigt, på långa ben följde med matte. Fyra valpar skulle med Lottas och Helenas goda kunskaper tränas i kontakt, följsamhet och vattenarbete. Bra kontakt med matte och och fint följsam. Duktiga pirayan! Vattnet var inga problem, slängde sig i med en gång och simmade ut och hämtade den lilla dummisen. En bra början på sin första valpkurs tycker jag faktiskt. Jag var allt där och smög på dom lite. 
När det sen var dags för vilt var Eros så trött, så han orkade inte bry sig så mycket. Han fick vila i bilen, där han snart kröp ihop till en liten boll och snarkade så skönt. 
Själv var jag med på övningar med vilt och gjorde ett bra jobb enligt dom tvåbenta.

En härlig helg alltså där vi fick med oss lite nytt än en gång för vår vidare träning.
STORT TACK! till gammelmatte för ditt outtröttliga engagemang i alla oss " Vassruggare." Du är guld värd!  //Kramar Kim och Eros

070728


Eros i sitt första uppletande.
Röjdåälv.jpg (113094 byte)Sjön.jpg (79012 byte)

                                            Träningscamp(ing)
Vi har varit ute några dar i husvagnen. Eros tror han ska bo i husvagn hela sitt liv, men jag har sagt till han att det är bara på sommaren som vi är ute, sen ska vi att bo hemma i vårt hus. Vi har haft ett litet träningsläger tillsammans med schäfertjejerna. Hittade en underbar plats vid en fin badstrand, med stor appellplan och skogen alldeles bredvid där vi körde spår och uppletande denna gång. Det var spår och spårupptag som jag skulle tränas i. Nu vart det så där dumt igen - bakspår!! Husse säger att varje gång han lägger ut spåret så blir det nästan alltid bakspår. Konstigt säger jag vad det kan bero på? Annars så går spårningen bra, jag finner nästan alltid alla pinnar. Spåret varvades med uppletande det är alltid kul. Eros fick prova på bebisuppletande med tjänstetecken på. Åh, banne mig den lilla parveln sprang ut och nosade snart upp saken utan att bry sig det minsta om att han hade kläder på. Han kom sen tillbaka i full galopp överlycklig för att han hittat en sak i skogen. 
Det var inte bara träning så klart. När kvällen kom tände vi en eld och grillade satt sen runt den och bara njöt av den fina utsikten över sjön. Dom tvåbenta alltså, vi fick faktiskt lov att  att göra vad vi ville efter dagens träningar. Så det blev både kvällsdopp och lite bus och race.
Det var några roliga dagar som tog slut alldeles för fort, men vi ska ut igen det lovade matte och husse.

Helgen som kommer åker vi på Vassruggens och Tomthults årliga kennelträff igen. Återigen något roligt att se fram emot. 

070722

Alla valparna med mamma Troja i mitten.

                                           En underbar skogshelg!
Åhh, vilken mysig helg vi haft min flock och jag. Så önskar man det alltid var. Men matte säger att jobbet tar så mycket tid från henne, så nu gäller det att njuta fullt ut under semesterveckorna. Det började med att på lördag mötte vi upp Lotta med Sarek och Safira i skogen för lite apporteringsträning. Det var länge sen vi tränade i denna gren. Men Lotta sa jag var duktig hon. Där ser du matte! Det gäller att inte alltid vara så negativ, trodde du lärt dig det på Niina - kursen jag. Sarek är riktigt duktig på detta han tränas för start i öppen klass snart. Safira ligger inte långt efter hon heller.
Lilla Eros fick prova på några övningar han med med godkänt resultat - träna på du pirayan ska du se att du blir nog duktig så småningom.

Söndag åter en dag i skogen då med schäfertjejerna. Då var det spår som skulle testas av. Snart tävling husse börjar bli nervös. Jag var superduktig idag, spårupptag, rätt håll - plockade alla pinnarna i spåret husse var supernöjd med min insats. Jag belönades med ett gott grisöra.. När vi nu ändå var i skogen gjorde vi några sökskick med. Samma där jag gjorde precis vad som förväntades av mig. Härligt när allt fungerar så bra! Samtidigt så  måste man nog börja skärpa till sig. Pirayan kommer med stark frammarsch, han lär sig fort har jag sett. 
Eros fick prova på ett litet spår och banne mig fixade han inte detta. Matte hade gått ut ett rakt spår med godis i slutet. Sen tog hon Eros i koppel och bara korsade spåret utan att säga något, han tog upp spåret och följde detta ända fram till korvbitarna. Duktig piraya, det kanske blir något av dig med en dag.

Efter detta for vi till en sjö där vi allihopa fick oss ett välförtjänt bad. Jag vet att vi snart ska ut med husvagnen igen för några träningsdagar tillsammans med några av mina bästa kompisar. Då ska vi träna hela dagarna för att efter det äta gott och sen bara slappa. Det ska bli så kul, visst har man det bra nu, eller hur?

I helgen har det varit valpträff för Troja´s och mina små juveler. Enligt rapport från Catherine en mycket trevlig träff. Alla valparna var där och dom testades i många olika saker och var mycket lovande enligt Catherine Härligt att höra det! 
Stå fint!


Lilla Erik med Eros.

                                             Det ska va´ husvagn!
Länge sen sist! Men här finns numera inte tid för mycket annat än passa på den lilla pirayan. Han är som en iller, överallt på en och samma gång. Nu är det slut på lugna stunder för matte och husse  för han har satt fart i dom gamla benen på dom må ni tro. 
Det som hänt annars är att vi har varit på kurs med Niina Svartberg en helg. Mycket lärorikt, för matte då så klart.  Det är ju faktiskt hon som ska lära sig hur man tränar mig för att få till det rätt så att jag förstår. Det är ju inte alltid det har fungerat - hoppas det blir bättre nu! Se bilder här.

Efter att vi kommit hem från Grums packades husvagnen om för vidare färd upp till Storåsen i Jämtland. Vi var inbjudna av kennel Attigården på deras årliga kennelträff. Mina och Fridas valpar skulle även funktionsbeskrivas. Det var fyra valpar som kunde komma. Härliga killar som hade vuxit till sig rejält. Dom var mycket sociala, orädda, framåt, apporteringsvilliga, stor vattenpassion och med bra viltintresse.  Det anordnades även viltspår och utställning under helgen. Spårprovet var ett officiell fast prov som anordnades av Bassetklubben Kimmen/Jr och matte Åsa fick 1:a öppen klass och blev provbäst. Kanonbra, han är ju endast 9 mån. Stort Grattis till det!
Eros han charmade alla förstås, både stora som små. Han fick vara med på mycket under helgen. Prova på vattenapportering och testa fågel. Träffa många snälla hundar, mest golden men även en 6mån. Welsh Corgi (Malte) han var urmysig.  

 Lilla pirayan var även med på sin första utställning och fick 1HP. Han var faktiskt duktig i ringen sprang fint med matte lite stolt var jag över honom. Men lika snygg som mig blir han aldrig, det kan han bara drömma om... Däremot snabb där kommer nog jag att ligga i lä så småningom. Markus från Stockholm visade bra upp Eros i barn med hund.
På kvällen var det stor grillfest på Björnlogen för dom tvåbenta samt en uppskattad talangjakt för barn.
Åh, vilken härlig helg vi fick  bland alla andra två - och fyrbenta säkert minst 25 golden där med sina mattar och hussar.. God mat, trevligt umgänge, och sist men inte minst att träffa alla goa valpägare. Solveig och Hans ni är fantastiska som anordnar detta läger år efter år. Ett Stort Tack! för att vi fick deltaga i år. Kramar från oss alla i Torsby.

070714

Magen.jpg (93205 byte)Diva fostrar.jpg (100263 byte)
Klubben.jpg (99283 byte)Vilar.jpg (84893 byte)
Eros badar.jpg (74345 byte)Eros efter badet.jpg (102757 byte)

                                             Ingenting är sig likt!
Nu har det gått några dagar sen Eros flyttade hit. Han är nu väldigt hemtam och tar för sig ordentligt. Mig visar han ingen respekt för nu, flyger på mig och hänger i mina öron och min svans ja, överallt där han kommer åt. Sylvassa tänder som en riktig piraja! Men han är ju så liten ännu så jag har lite svårt för att säga ifrån, men fortsätter han så måste jag nog lära honom ett och annat. Man måste kunna uppföra sig om man

Igår for vi till klubben för att träna lite mellan regnskurarna.  Eros var med och fick träffa mina kompisar. Tänk, han var totalt orädd för alla. Diva hon försökte fostra honom. Han låg väl en stund med magen i vädret men sen upp och på henne igen. Hon hade fullt upp med att tala om för honom hur man beter sig. Skönt, att man får lite hjälp!  Pudelvalparna Simba och Tango fyra månader var också där. Dom gillade Eros mycket för dom var jättesnälla mot han.
Idag har vi varit till Lottas hundshop och köpt en säng till Eros. Vi fick även en present av henne. Tack, tack snälla Lotta det var jättegott och kul! Efter det åkte vi till Vassjön för att jag skulle få bada. Eros fick följa med för första gången. Han kan gå vid strandkanten och leka lite sa matte för han är ju bara 9 veckor gammal. Leka vid strandkanten! Jo, pyttsan, ett tu tre så hoppade han sjön och simmade runt mig som han skulle varit född till säl. Man kan ju undra lite vad det ska bli av killen när han blir stor...?

Till helgen bär det iväg till Grums och kurs. Egentligen är det Eros som borde gå på den!
Jag kan ju allt redan.... (skämtar bara) tror nog att det ska bli riktigt bra!

070625

                                           Ny flockmedlem....
Här har det blivit lite förändringar sen sist jag bloggade! Vår flock har utökats med en ny Vassruggare. Han heter Eros och han kom hit nu i veckan som varit. Nu är det säkert många som undrar vad jag tycker om det?  Vet att jag tjatat om detta en längre tid men jag förstod nog inte innebörden i det hela riktigt. Vad jag menar är att nu är inte all uppmärksamhet riktad mot mig längre utan den ska delas med Eros. Sen är matte så konstig när hon pratar, piper som mina leksaker kan göra ibland. Och det daltas, pjoskas och görs stor affär av bara ingenting numera. Jag fattar väl att han bara är en bebis ännu,  men vadå? Nån måtta får det väl vara!
Det blir säkert roligt när han blir lite äldre för nu är han så jätteliten så jag törs inte leka med han ens. Har försökt lite när vi är ute fått några retriverspel men då lyfter dom upp honom illa kvickt, du kan springa omkull honom så han skadar sig låter det. Men han är en liten tuffing tror jag! Idag tog han tag i min svans och klättrade upp på ryggen och lekte slänggunga runt min hals. Så lite rolig är han ju och många hyss hittar han på.
Måste berätta att när han blir trött då kommer han och lägger sig tätt, tätt, intill mig och lägger huvudet på mina tassar. Då är han som sötast anser jag. Sansad, tyst och lugn.

Åter kommer när vi lärt känna varandra bättre.

070621


Hero med sin flock.

Här matte...får du skatan.

Film på Kim o Hero

                                         Besök av Hero...från Norge.
Nu har jag bytt förare! Ja, det är inte så drastiskt som det låter, jag menar jag har bytt förare från husse till matte. Så nu är det ren lydnad som gäller ett bra tag framåt är jag rädd för.  Egentligen är det inte fy skam det heller, för det vankas mycket gott när vi tränar och mycket lek och ibland blir det "Full Fest"!! Då är det nåt alldeles extra gott jag får. Jättespännande varje gång om man är nog duktig så festen dyker upp.
I lördags när vi tränade fick jag faktiskt  "Full Fest"  för apporteringsdirigering. Jag lyckades få hejd på mig vid den fördömda konen som alltid står i vägen och där man måste stanna  innan man får hämta apporten, sen lyckades jag med att hämta rätt apport idag. Har strulat med detta ett tag så matte bjöd verkligen stort denna gången. 
Det som är så roligt är när vi åker till klubben för att träna så ska matte ha med så mycket tjafs. Det är såna där vägarbets - koner i alla modeller små och stora en massa apportbockar och en hel hög med pinnar. Inte nog med det! Jag ska hjälpa till och samla ihop allt detta innan vi åker. Tacka vet jag när husse och jag sticker iväg. Husse kollar bara så mitt tjänstetecken är med och spårselen sen drar vi.

I helgen har vi haft besök av Hero med sin familj. Han är faktiskt redan en mycket duktig "norsk gutt" . Vi var och badade för det var ju 30grader varmt i skuggan så vi orkade inte så mycket annat. Vi tog fågel med till stranden. Vi skulle testa om Hero apporterade. Ojoj, säger jag vilken kille, simmade ut och hämtade fågel och in tillbaka. Det var som han aldrig gjort annat och det var första gången. Han fick även prova på trut, kanin och rådjursklöv.
Han hämtade allt och bar så fint utan att smaka  Jag var mäkta stolt över min duktiga kille.
Men så klart det blev en hel del lek också. Gammelmatte kom med lilla Mirakel men då drog jag mig tillbaka. Jag lät småbarna få ha lite kul tillsammans. Det var jättetrevligt att ha alla här på besök fast jag skämdes ibland för matte hon fattar ju inte norska ens! Skulle det va svårt? 
Hon har lovat att bättra sig tills nästa gång ni kommer, Trond och Cathrine. Vi får hoppas hon håller det också....

070611


Får jag grisörat någon gång då?

Tik 12 dar gammal.

                                            Något om Ingenting..
Helt plötsligt fick jag en ledig helg! Matte och husse skulle göra ordning vår trädgård för dom sa att det ser ut här hemma som ingen skulle bo här. Inte att undra på när vi alltid åker bort när helgen kommer och min flock är lediga. Men nu skulle det fixas med blommor och gräsklippning m.m. Jag tog det lugnt låg mest ute och tittade på och njöt lite i solen. Härligt att inte behöva göra någonting. Men så blev jag sugen på ett grisöra! Jag tog en apport ute på altanen gick till matte och undrade. Kan vi inte träna en stund? Hon är aldrig avig så  vi tränade lite lydnad och jag gjorde precis som hon sa. Vips, så fick jag ett grisöra som belöning! Smart va?

En härlig långpromenad i skogen bakom vårt hus gjorde vi också. Då träffade vi på en räv! Han har smugit omkring här hemma ett tag och han var inte det minsta rädd. Vi stod och glodde på varandra en kort stund innan han sprang vidare. Jag var duktig tyckte matte som inte följde efter. Men jag såg ju att det var en räv det är väl ingen lekompis!
Helgen som kommer är det uttagning till SM i viltspår i Torntorp. Husse ska vara domare och arrangera det hela så jag ska inte vara med. Får väl ta en tur dit och heja på mina kompisar istället.
Sen den 8-9juni får vi besök från Norge. Cathrine och Trond med min och Trojas son Hero kommer hit. Det ska bli kul att träffa dom och se om Hero blivit en flink norsk gutt.

Mina valpar på Reducks kennel har i helgen öppnat ögonen och börjat stappla omkring på ostadiga ben. Fyra av valparna kommer att bli kvar i Värmland så då får jag möjlighet att träffa dom många gånger. 
Min debut i elitlydnad får vänta lite till enligt matte. Hon och jag har inte fått så mycket tid tillsammans på senare tid. Det har ju varit husse och jag som tränat och tävlat mest. Nu tycker matte vi kan vänta tills vi varit på kursen Med Niina Svartberg, som hon pratar så mycket om, hon tror tydligen att ett mirakel ska inträffa i vår lydnad efter den. Det kan hon gott tro, men jag vet bättre jag!!!

070528


Jag och Mäster Castor.


Husvagnsläger vid Grums BK.

                                                 Ny Söktävling!
Med husvagnen styrde vi kosan mot Grums denna helgen. Där jag för andra gången skulle vara med på en ny elit tävling i sök. Härligt att komma dit igen och träffa alla goa vänner.
Innan vi kom fram måste ju min flock hälsa på mina valpar på Reducks kennel, jag fick inte träffa dom!  Dom är för små sa matte. När dom kom tillbaka efter en stund såg matte alldeles salig ut i blicken och pratade bara om dom små guldklimparna dom sett. Jag undrar när hon ska smälta riktigt och plocka med sig en hem. Trodde aldrig hon kunde vara så bestämd på den punkten. Men hon säger hela tiden, du får vänta lite till innan du får en lillebror. Får nog snart ta saken i egna händer  - kanske med hjälp av gammelmatte hon brukar ställa upp på mig.
Det var tvådagars tävling i Grums. Många hundar som skulle tävla, 6 duktiga elit hundar var anmälda med SM- poäng och den berömda Castor med husse Tony som vann SM 2004. Tänkte för mig själv!    Vad gör jag här?

 Men prövar man inte vinner man inget fick jag lära mig. Så..... det var bara att hänga på. Det var mycket kraftig vind, det var så att träden såg ut som pilbågar när söket skulle starta det här blir kul tänkte jag. Jag fick start nr 1, när vi gick över start linjen såg husse att jag markerade åt höger så jag blev sänd åt det hållet  det bar i väg i full fart längst ut i rutan där vinklade jag vänster mot vinden och full gas naturligtvis. Då ropade husse på mig men jag tror inte jag hörde för det blåste så kraftigt. Men det dom inte visste var att  jag hade vittring av en figg som jag snart hittade och skällde ut ordentligt. Det dröjde en evighet innan husse och domaren kom och hjälpte mig att få gubben ur lådan, men det kanske inte var så konstigt för figgen låg ca 260 meter från starten. Domaren sa att det var nog ett nytt rekord på första skicket och att jag borde få ett extra poäng för ett otroligt skall men det tog mycket på krafterna kan jag lova. Ja, Ja, dom vet aldrig var dom har mig, 1 figg missade jag men var i gott sällskap, alla elit hundar missade samma figge. På platsliggningen låg jag bredvid Mäster Castor och det var jag lite mallig för! Tävlingsledaren Leon sa att vi såg ut som vi var uppstoppade så stilla låg vi.     
Än en gång gjorde jag en tävling med godkänt resultat. Castor segrade och jag kom trea i tävlingen. Kan inte förvänta oss bättre ännu tycker husse. Den träningen vi har gjort i elit sök är otroligt lite. Men jag fick möjlighet att träffa och se Castor in action, nog blev jag imponerad över denna åttaåriga herre han gjorde allt som förväntades och han gjorde det Mycket Bra.... ! Jag satt där och såg när han gick lydnadsprogrammet drömde mig bort och tänkte.....
Så duktig skulle jag också vilja bli en dag, få en massa applåder och beröm från alla. Helt plötsligt fick jag en kram av matte och hon sa att du är bäst av alla ända Kimmen min.. Jag lovar att det kändes bra! Till Grums BK återkommer vi gärna, där är det mycket bra tävlingar och trevliga och tillmötesgående funktionärer.   
Det var så roligt att träffa er, Husse Tony och Castor. Lycka till i er fortsatta karriär!
(Till Castor, hej kompis, vi får se vem av som först får en lillebror.) //Kim.

070520


Landat på Åland.Kom igen matte spelar vi ihop till resan!

Det är fullt med banditer på båten.....


Matte och jag testar banditerna  utan framgång....!

                                               Mitt Nya Äventyr......
Då var man hemma igen efter ett nytt äventyr.  Matte och husse skulle ta en lillsemester på Åland och då skulle jag få följa med, kanske därför jag fått ett eget pass.
Det var en lång biltur innan vi kom fram. Men vi var inte framme, nu skulle vi borda en stor båt. Åh, vad spännande det var!  Där var mycket folk och många av dem kom fram och sa att dom tyckte jag var så fin och ville klappa mig. Klart dom fick det! Matte var lite nervös att jag skulle bli rädd när vi åkte på båten. Men man är ju en "Vassruggare" då fixar man ju  det mesta. På båten var det mycket nytt för mig så jag hade fullt upp med att kolla in allt och då menar jag verkligen allt! Det var "banditer" det rasslade i ett golv som gungade när man gick på det och många nya ljud men det bekom mig inte det minsta. Det gungade faktiskt så mycket så att matte inte ville ha någon mat och då är det illa! Till slut efter alla nya intryck kände jag att tröttheten tog överhand och jag somnade gott på golvet mitt bland alla medresenärer.

Efter några timmar ombord på färjan var vi framme. Äntligen fick jag komma ut och lätta på trycket på Åländsk mark. Sen var det vidare färd till Jomola och till stugan vi hyrt. 
Där bodde också Therese och Niclas med sin flat Gunde från Stockholm. som vi träffade  förra året på SM finalen där vi hade spåren bredvid varandra. Vi hade en jättetrevlig helg tillsammans med våra nya vänner. Matte och Therese hade så mycke att prata om. Tror dom pratade i två dagar utan avbrott, ja, det skulle va när dom sov kanske.

Nu var det ju så att det var ju inte bara semester vi var där för. Husse och jag skulle på söndag tävla i finska elitspår för jakthundar. Kunde väl förstått det jag att det va´ nåt lurt med att jag fick följa med. 
På söndag var det alltså dags - ett spår på 1,5km och 22 timmar gammalt väntade på mig och husse. Ja, det var ju inte bara ett spår som väntade utan massor av rådjur och mårdhundar som luktade f*n som en blandning mellan grävling och ekorre ute i skogen. När alla hundar gått klart visade det sig att dom flesta inte hade lyckats i spåret av en eller annan anledning som dykt upp under spårningen. Med andra ord ett SVÅRT spår där vi inte fick ha någon kommunikation eller något stöd från våra förare. Enligt dom finska reglerna skulle man arbeta helt självständigt och föraren skulle ha tejpad mun. Jag klarade spåret, kollade bara upp ett rådjur som spratt upp men fortsatte sedan och spikade kaninen som låg i slutet. Blev så lycklig apporterade denna fint till husse, men inget beröm? Trodde förstås att jag gjort något fel, men det var förbjudet att yttra ett ord innan domaren gav tillåtelse. Husse som själv är domare sa att detta var något helt annat än det vi är vana hemma. Hela provet var helt annorlunda såsom bedömningsprinciper, provuppläggning där föraren måste hjälpa till hela dagen före samt skall kunna använda karta och kompass och själva spåret. Så det var inget lätt prov och det skall det inte vara heller i elitklass. 
Vid prisutdelningen visade det sig att endast två hundar fått första pris. Jag själv fick ett andra pris och slutade som tredje bästa hund. Domarens kritik sa att jag var en stark och självständig  spårhund men hade haft lite för hög fart och stannat för kort stund vid två av blod legorna, konstigt för jag stannade länge vid dom två första men det fick jag ej ha till godo!
Husse var klart nöjd med min framfart i dom åländska skogarna och han sa nu får vi ta ner farten på Dig Kimmen till nästa gång. Nej, det kan du inte göra för vi måste ha fart hur skall vi annars klara tiden på bruks spåren!!  Men det betyder att jag får åka  dit en gång till!  Vi är nu  en erfarenhet rikare både jag och husse efter detta, det säger jag bara...
Tack, till alla trevliga arrangörer på Åland.

070514


GRATTIS!
Min bror Merlin 
BIR på Torsby inofficiella utställning
i helgen.Gömmer mig efter incidenten
med hålan...skäms lite!

                                      Ännu en gång  -  På spåret!
Jag är hemma igen! Har varit med husse på hans jobb för matte skulle bort på något möte igen. Därför har jag inte haft tid att uppdatera något på ett tag.
Vilken hektisk period det är just nu, så mycket som ska hinnas med på vårkanten. Min flock är så roliga, dom tittar efter i almanackan vad dom har inbokat med mig.. Utifrån den är jag i stort  behov av en avbytare snart! Man kanske skulle höra runt lite om det finns någon....?

Husse och jag har varit ute igen och tävlat. Denna gången var det i Karlstad jag skulle göra ett nytt försök till uppflyttning. Fattar inte varför det ska va´ så himla viktigt? Men jag vet ju så väl, att jag är lika älskad av matte och husse hur det än går när vi är ute och tävlar.      

Tävlingen började inte så bra. Vi skulle gå ut på spåret ung. 07.30 då var jag himla taggad, men fick vänta nästan fyra timmar på grund av en massa tekniska fel som tävlingsledaren Leo och tävlingsansvarig Hans redde ut på ett utmärkt sätt. Det är klart att efter en så lång väntan tappade ju både jag och husse motivationen och koncentrationen. När det då äntligen var min tur gjorde jag ändå vad som förväntades av mig hade alla pinnarna med mig till slutet. Efter spåret var det lydnad nästan med en gång för mig så det var ingen vila att få då inte. Sist kom uppletande. Måste säga att jag var duktig här, tre föremål i en rask takt. Ett kvar! Det var då jag upptäckte vattenhålan bakom några buskar, tänkte ingen ser mig om jag tar ett raskt dopp. Men det var så skönt så jag blev kvar där i hålan alldeles för länge. Husse ropade  - och jag -  njöt! Till slut fick jag ändå ändan ur och sprang in tillbaka till husse. Kort om tid kvar men hann hämta in fjärde föremålet. Betyget sjönk enligt domarna från en tia på dom tre första till sju för min olydnad.  Att man aldrig lär sig!!
Vi hade inga förhoppningar om något när det var dags för prisutdelning, så förvåningen var stor när jag vann klassen och fick min uppflyttning. Stor glädje utbröt hos husse och jag drogs med i den så klart. Vi firade på kvällen med mycket god mat och jag såg nog att husse och matte fick något gott att dricka i glasen också! 

I helgen är det stor Hemvärnsövning i dagarna två.  (Operation Falken) då är jag kallad  ut som TJH/FM för att skydda alla som bor runtomkring här så att dom inte blir överfallna av fienden. Vi ska bevaka flygplatsen från att intas av flyg och fallskärmshoppare samt smygande fienden som kommer från alla håll. Allmänheten är inbjuden för att se hur det kan gå till. Man är riktigt i heta stolen denna helg! Jisses amalia, detta kommer att bli spännande! Får verkligen se till så jag är riktigt alert, för nu gäller det att alla sinnen är påkopplade till max. Jag måste ju ha full kontroll så att fienden inte intar min hemkommun Torsby.  

En stor nyhet är att jag blivit pappa igen. Jule i Tyskland fick tvillingtjejer.. Ulla och Michael säger att dom kommer att behålla en tjej. Hon kommer att få växa upp med sin gammelmormor, mormor och mamma. Kan det bli bättre? Vi är naturligtvis jätteglada, för då kommer vi att få följa hennes liv bland våra nyfunna vänner...

070505Jag, Lova och Agnes..
..med resultatet av min kloning.

                                                         På spåret!
Nu har husvagnslivet startat upp också. Fredagen bar det iväg till Grums BK. Väl framme blev vi varmt välkomna av hela gänget på klubben. Det var jättekul att träffa alla vänner igen både två och fyrbenta. Här trivs min flock och jag och jag lovar vi kommer snart tillbaka. Vi som drog iväg dit var min flock,  Aia o Diva med "farbror Frej" men han heter Alf vet jag.  Jag och Aia skulle ju tävla lördag i "På spåret... "
Lördag morgon kl.8.00 startade jag som första hund mitt spår. Det var sol men kallt med tidvis stark vind. Började bra med bakspår, men efter att ha vänt om fick jag spåret direkt. Nu gick det undan, missade en pinne, men fann spårslutet. Husse var alldeles sönderriven i ansiktet, såg aldrig vad han hade haft för sig under resans gång. Efter en del förklaringar för alla andra hade han inte hunnit väja undan för allt som kom i vägen. Förstår inte riktigt varför!

 När alla hade gått sina spår klart var det dags för uppletande. Jag hämtade in alla fyra, som man ska (finns faktiskt sex utlagda föremål, nya regler igen allt för att jävlas) men - bytte en portmonnä mot en handske. Den låg ju bara där och jag vet att dom kan vara goda att smaka på ibland, kan vara en förklaring! Det var ju inte så smart gjort så klart. Vet ju egentligen att man inte får byta, men ibland bara händer det ändå. Husse såg aldrig när jag bytte så jag fick inte någon tillsägelse, för då kanske jag inte hade gjort så... Shit, säger jag, vad husse sa törs jag inte tänka på.
På lydnaden, då jag var lite trött efter att ha bränt så mycké energi så la jag mig istället för stå på inkallningen. Det gjorde att uppflyttningen flög all världens väg!!  Poängen räckte till uppflyttning både i special och lydnad men i totalpoängen fattades 8,75.  Så lite som fattas efter så mycket som gått bra.   Stackars husse....säger jag bara! Deppa inte, det kommer nya tävlingar och nya chanser.

Lova och Agnes kom och hälsade på oss. Det var så kul att träffas igen och Lova hade fått en liten bebismage och det är mina valpar. Vi gick ut på en lång promenad med inslag av några  lerbad så klart.
 Åhh!  -- Jag njöt av att äntligen bara få vara busiga, olydiga, badglada Kimmmen efter en lång intensiv dag med för många hjärnsläpp!!!

070421


Diva i full action.

                                          Från sök - Till spår!
Denna veckan var det så dags att träna spår. Alf hade lagt ett till mig och husse. Spåret var ung. 800m långt med sex apporter.  Fick faktiskt till ett bra spårupptag  -  rätt håll med en gång såg hur husse myste. (det gjorde han inte så länge till ska jag säga).
Jag fick med mig fem apporter men missade spårslutet, men för tusan jag visste hela tiden var den låg trampade över den hade inte tid jag skulle vidare. Då stannade husse han gick inte ett steg till, så till slut letade jag upp apporten och gav den till honom anade att det var den han väntade på. Återigen hade jag haft alldeles för bråttom enligt husse. Jag börjar faktiskt undra om det inte är min flock som är för långsamma och inte hinner med mig när det alltid är så mycket tjat över min framfart i skogen. Får väl försöka ta det lite lugnare på spåret i framtiden och tänka på att min flock inte är så unga längre...  Ska bli kul att se hur jag lyckas!
Annars har det inte hänt något särskilt under veckan. Helgen har matte och jag fått rå om oss själva. Husse har varit borta på ett möte om såna som mig både lördag och söndag.
Vi fick besök av en gammal kär vän till matte som inte har hund, tydligen har hon såna vänner med. 

På söndag åkte vi till skogen med Aia och Diva. När vi kom dit fick vi komma ut alla tre och rejsa runt på en riktig långpromenad. Kunde väl förstått att det var en baktanke med det. För efter detta blev det uppletande, en koll på huruvida vi fortfarande hade ork och motivation kvar.. Jag  hämtade in alla fem utlagda föremål på fina raka skick utan att ta för mig för mycket mark. Konstigt nu var det inte så mycké spring kvar i bena längre.  Matte var så glad och jag bjöds på prinskorv. Visst är det roligt när alla är nöjda efter ett träningspass? En härlig dag i skogen har jag haft med mina vänner.

070415

 


Uppletande....
Miraklet.....så söt...

Mirakel Klikk bild 12.jpg (114392 byte)
Klicka på bilden!


                                   Årets första söktävling!
Japp, då har man hoppat på karusellen igen. Vad jag menar är att nu har tävlingssäsongen börjat så smått. Först ut var som sagt en söktävling, och det säger man ju inte nej till... 
Nästa om några veckor tror jag blir spår, sen blir det nog lydnad sen - ja, jag håller inte koll på allt som min flock ska ha mig ut på.  Men jag klagar inte, har kanske ibland lite svårt att få det hela att gå ihop, jag kan ju för jösse namn inte vara överallt på en och samma gång. Skulle kanske testa på att klona mig, två Kim det vore ju nåt det!
Nu har jag varje fall gjort min första Elit -tävling och blev godkänd, det är både min flock och jag jättenöjda med. Sen får vi se vad det leder till i framtiden, man vet aldrig en dag så kanske......

Dagen började tidigt redan fem på morgonen, jag som är så morgontrött - men sex satt jag i bilen för vidare färd till Kil. Strax efter åtta startade söket där jag var först ut. Första skicket fann jag en figge femtio meter ut i hörnet som låg dold i en låda. Sen var det mååånga tomslag.  Idag var jag lydig lyssnade på husse´s inkallning varje gång. Han vart lite undrande över det tror jag, för jag brukar ju ha svårt att höra dom första 100 metrarna. Nästa figge fanns på andra sidan en 200 meter bort den fann jag lätt.
Sista låg på 290m längst ut i hörnet, shit! Den missade jag men det var för att jag var för lydig idag. Husse kallade in mig för tidigt sa domarna. Han rev sig i huvet,  förra tävlingen var han ju för sen, då sa domarna till husse att det är inte älgjakt ni är ute på, vilken svår avvägning tyckte han. Detta gjorde att jag fick fem på söket, var trots allt fortfarande med. Alla fyra föremålen på uppletandet. Där blev jag dagens bästa hund. Jag lurade  domare, en stor åskådarskara och husse. Sista föremålet jag fann var en ishockey puck det stod FBK på  den. Min tänkte jag och fort in till husse och satte mig fot, ingen begrep någonting. Jag hade gömt den helt i munnen. En minut kvar ropade dom! Husse var tänkt att sända mig en gång till men när han böjde sig ner såg han hur något svart blänkte till i min mungipa, det var pucken. 
Det vart många glada skratt över min dolda skatt.

Efter detta var det en lång väntan innan lydnaden. Den är inte så mycke´ att orda om, fick väl några försmädliga nollor, som inte var mitt fel som vanligt. Jag säger bara husse! Lägg dig i hårdträning  så ska du se att du kommer fixa detta till slut även du. Han har lovat!
Hemma igen vid femtiden, då var jag tämligen trött hade ju varit igång sen fem på morgonen. Efter att ha gjort så gott som Jag kan på tävlingen, somnade jag skönt på kvällen och drömde om dagen som varit.

Jodå, gammelmatte har kommit tillbaka från BLÅKULLA som låg i Italien och vet ni vad hon hämtat där?
Ett Mirakel! Nu kanske man har turen att det kommer tre tjejer hit när gammelmatte drar ut på turné.

070410


Där inne är han...

Joy har fått bebismage  - men det är inte mina säger Kim.

                                    April - April!
En helt vanlig vecka har det varit med allt vad det innebär i det vardagliga livet. Fint vårväder, så man kan ligga ute på altanen och gosa sig i solen. För att sen på kvällen ta en promenad  med kompisen Campari. Det kallar jag att slappa, men jag tror jag behövde det, det har varit hektiskt en tid nu med alla tjejbesök och min resa förra helgen. 
Men i slutet på veckan blev jag rätt så uttråkad, så när matte på lördag började packa i ryggsäcken tänkte jag nu är det bäst att hänga på här så dom inte sticker utan mig. För ibland säger matte "jag ska bara åka och handla kommer snart" och då får jag inte följa med. (hon handlar mycke´ min matte).
Idag fick jag följa med. Vi åkte till skogen för det skulle tränas - sök. Härligt! Mindre härligt var att jag återigen var som en Formel 1 ut på första skicket, jag visste det själv, förstod att jag snart skulle bli inkallad igen. Snart kom husse´s rop! Men vänta, bara lite till, figgen finns här nånstans! Husse igen! Nu hörde jag att det var bäst för mig att lyda. Tillbaka hos husse, några förmaningsord å så iväg på ett nytt skick. Jag fick allt gå en hel del skick innan dom vart nöjda med mig idag. Det är väl bara och fortsätta träna, men det gör absolut ingenting, för det är så kul.....

Gammelmatte har varit här idag och lämnat Joy och Liv. Dom ska bo här några dar. Hon ska ut och flyga jag tror hon ska till "BLÅKULLA" kom i alla fall hit på en ny kvast, hennes motor på den gamla hade stannat. Hihi...
 Nu ska vi härja riktigt Liv och jag så min flock inte får en lugn stund.....på flera da
r.

070401


Upptäcker världen med pappa.

Utevistelse med valparna.

                                    Det var flickorna i Småland!
Jag är hemma igen. Efter en helt fantastisk, trevlig, rolig och omtumlande tur till Småland. Jag har haft det så bra! Jag har bara fått vara Kimmen denna gången, inget tjat från matte att nu sköter du dig och uppför dig bra. Tror inte jag såg ett koppel heller på hela tiden. Var bara en liten tur ut till Sävsjö BK. och tränade lite. Jag undrar jag, om hon inte börjar lita på mig att jag kan uppföra mig nu när jag träffar nya människor.
Det var så mysigt hemma hos Catherine, Fredrik och deras två små pojkar och Troja och Nickie och alla djuren.  Det var förresten första gången jag nosa på en katt! Det var aldrig meningen men det gick till så här. Jag fick se katten ute på gården tänkte den måste jag jaga iväg, men oj, vad paff jag blev när jag körde nosen i baken på henne för hon stack inte som jag trott utan satt lugnt kvar vände sig bara om och blängde på mig. Trevlig småländska!

Sen var det valparna, jag fattar inte att jag lyckats få så fina barn, fast Troja är ju snygg det måste vara därför. Vi var tillsammans ute hela dagarna och dom små var inte det minsta förskräckta för någonting det var fullt ös på dom mest hela tiden.
På lördag kom alla som skulle hämta sina guldklimpar, jag hade fullt upp med att hälsa och försöka visa upp mina allra bästa sidor för dom. Fick nog till det ganska bra för dom tyckte jag var både "flott" (det är norska) och tjusig. 
De flesta valparna ska bo kvar i södra Sverige, men "Hero" som skall tränas till räddningshund flyttade till Norge bara ung. sjutton mil från mig. 
Nu har min flock och jag fått många nya bekantskaper och det pratades ivrigt om att försöka träffas igen. 
Tack! Catherine för att vi fick vara med denna helgen! Stor Kram från Pappa Kim med sin flock.

070326

 


 

                             Vicken vecka!!!
Efter allt frieri denna veckan blev det dags för skogen igen när helgen kom. Undrar vad jag gjort, som har förtjänat allt detta? Något bra måste det ju va´!
Denna gång var det uppletande som skulle tränas, tillsammans med schäferdamerna, idag var dom tre. Detta tycker jag är nästan lika roligt som söket, kan det vara för att också här gäller det att man får springa en del, jobba självständigt och använda näsan.
Idag vallades en massa korridorer av dom tvåbenta. Jag vet varför jag! Dom ska försöka få bort mina "rusningar" och istället få mig att leta hela momentet. Det gick faktiskt riktigt bra idag! En enda gång försökte jag ta för mig lite mer mark, men då kallades jag in med en gång och fick gå på ett nytt skick. Den gången gick det bra. Jag tror att jag börjat förstå vad det hela handlar om nu. Efter fikat skulle det testas om jag bytte föremål. Okey, när jag var liten hände det väl att jag gjorde det någon gång - men nu, man lär sig väl av misstagen. De slängde ut ett föremål rakt i min väg när jag var på väg in tillbaka, jag gav det inte ens en blick Det blev många snopna miner vill jag lova!!
Efter träningen blev det promenad i skogen och mycke´ lek med tjejerna. En härlig dag alltså med mina bästa vänner.
På torsdag åker min flock och jag till Småland för att hälsa på mina och Troja´s valpar. Det ska bli så kul, och jag ska få bo på hotell igen! Vi ska vara kvar över helgen. Så vi kommer att få träffa alla valpköpare som kommer för att hämta sin guldklimpar.  

070318Lova och jag efter en romantisk kväll!

En värmlandspöjk han kan........
Har haft besök av Lova och hennes matte Maria i två dar. Nu gällde det att ta för sig! För detta var sista dejten sa min flock, ingen mer träff med tjejer nu innan vi vet hur valparna som redan finns utvecklas och deras hälsotillstånd. Men kul var det så länge det varade!

Lova var en jättetrevlig tjej, vad jag förstod blev hon charmad av mig vid första anblicken. Vi träffades ute på min gård, där vi först lekte och drog järnet fram och tillbaka så våra tvåbeningar hade fullt upp med att hålla koll på oss. Efter dryga halvtimmen var parningen avklarad. 
Nästa dag kom dom igen.  Då ville vi ha det lite mer romantiskt jag och Lova så vi skulle avvakta med parning tills det blev månsken ute hade vi tänkt.  Åh, vad vi lurade alla!  Dom trodde att det inte skulle bli nån parning denna dag.
 När vi kom ut igen efter fikat,  var det stjärnklart, och månen var framme, det va´ så fint! Då passade vi på. En parning i månens sken med en snygg tjej! Vad mer kan man önska sig när man heter Kim? Men ni skulle ha sett alla förvånade miner det var riktigt roligt, nu kanske min flock lär sig att man alltid kan lita på mig....   "För jag vet och jag kan"!!!

070315
Snabb som blixten..iväg..här är han ju!
070310

Äntligen, äntligen, ääääntligen........!
Som jag har väntat och längtat att få komma ut i skogen igen. På lördag var det äntligen dags. Det har blivit mycket mindre med snö så min flock tyckte att vi skulle testa med lite uppletande och några lättare sökövningar igen.  Mina kompisar Aia och Diva var med så klart! Jag var så laddad så när det var Diva´s tur satt jag i bilen och ylade rakt ut! Det har aldrig hänt förut, jag brukar alltid vara knäpptyst där.  Jag var helt klart överladdad efter att inte gjort detta på så lång tid, det är absolut det roligaste som finns.
Äntligen var det min tur, jag darrade i hela kroppen av förväntan när jag skulle gå stigen fram till rutan, det var nätt och jämnt jag lyckades gå bredvid matte utan att sticka innan jag fått mitt kommando.
Jag fick gå på några tomslag, vilket bara gjorde mig ännu mer het, var f*n är figgen? Men jag lyckades ändå behärska mig och lyda när jag kallades in tillbaka för att skickas på ett nytt slag. Jag hade så bråttom och sprang så jäkla fort, så jag kände själv att jag höll på att ta slut! Måste lära mig att hushålla med krafterna bättre, men det var ju så kul idag.  Till slut fick jag tag på figgen, jag backade bakåt så jag föll ner från en sten, sen drog jag igång! Jag skallade så högt och länge så det ekade i bergen runtom. 
Mitt första sök i år, tyckte jag lyckades bra, tror att min flock var nöjd också för jag fick faktiskt  mycké beröm. Vilken toppendag säger jag bara!

Söndag skulle ägnas åt skönhetsvård. Jag skulle badas och klippas och borstas. Vadan detta? undrade jag. Men du vet väl att Lova kommer i morgon sa dom.. Jaaaa, just det, då måste du göra mig riktigt snygg, för det blir nog inte helt lätt att charma en värmlandstös antar jag.


070305

SVCh. Attigårdens Golden Glen Livet. (Tilda)
Norrländskan ni vet!  Hon har inte dumpat mig för någon annan ska ni veta.  Hon har allt varit här på besök med sin gammelmatte Solveig. Men..... det blev inte så lyckat som vi velat, vi tror det kanske var för sent för parning. Men.... en liten chans finns att det kan bli valpar, det får vi säkert veta om ung. drygt tre veckor.  Om det inte blir några valpar återkommer hon till hösten, det sa Solveig, och Tilda höll med för Kim valpar - ville dom ha. Tilda var en helmysig norrländska, och vi hade riktigt roligt ändå när hon var här med mycke´ bus och lek  mellan frieriet precis som det ska va´.

"Till Solveig och Tilda ni får jätte gärna komma igen, det var så trevligt att ha er här." //Kimmen.070304

På 4-års dagen hände det igen......!!
Är det nu man ska bete sig som "vuxen" och inte hoppa och flamsa omkring mer? Nä, nä, det kommer aldrig att ske här inte, gjorde jag det vore jag ju inte Kimmen längre och det vill jag ju. Ja, jag får väl försöka skärpa upp mig lite grann, jag har ju faktiskt blivit  pappa till en hop guldklimpar så lite vuxen får jag väl försöka visa att jag blivit. Suck!!
Nu till något kul som hände på min födelsedag, jag blev utsedd till Årets Viltspårgolden för tredje året i rad, det är jag riktigt stolt över, det är många duktiga golden runt om i landet som är med och krigar om den utmärkelsen!

Fredagen ägnades åt lydnad på klubben. Vi var fem schäfrar och en "bruksgolden"??  Två nya träningskompisar har jag fått. Två schäferkillar och deras matte Margot som bor i Årjäng. Vi ska träffas och träna tillsammans vart det bestämt. Margot är matte´s gamla kamrat sen skoltiden som hon inte träffat  på många många år, och dom har tränat och tävlat tillsammans i friidrott. (kanske därför matte  inte ger upp så lätt med våra tävlingar hon är nog lite tävlingsmänniska ändå men..., det var ju hemskt länge sen). Matte tyckte det var så kul att träffas, det blev mycket prat om gamla tider, så det nästan glömdes bort att vi faktiskt också var med. Till slut kördes ändå momenten i elitlydnaden igenom här fick vi lite råd och tips av Margot (hon är domare) som vi kan ha nytta av i vår fortsatta träning. 
Måste också berätta att varje måndag åker matte till gammelmatte för att deltaga i en cirkel som hon startat. Ett gäng tjejer och Roffe ska lära sig mer om golden´s bakgrund och att läsa stamtavlor. (du och jag gammelmatte vet nog varför vi!!)

Några rapporter har vi fått från Frida´s och mina valpar! Kimmen Jr. och matte Åsa har varit på utställning och fått  första pris med HP. med jättefin kritik. Grattis!
Nemo som bor i Västervik tränas för fullt säger husse Kurt för att senare startas i bruksspår.
Valparna på Gyllene Mix kennel har alla fått sina nya ägare, men ingen kommer att flytta i närheten här. 
Men nu är det dags för det kanske, för nu kommer snart en ny megastjärna hit på besök. Det är LP1 LPII Silveric Dionne Warwick (Lova) kennel Reducks Grums, och nu är det bara att hoppas att hon gillar mig. Jag ska koppla på stora charmoffensiven så får vi se hur jag lyckas denna gången.Golden Pathfinder Dear Jule.
07021

Jag är jättetrött efter besöket...

På väg ut i Europa!
Ni må tro det varit bråda dagar här sista veckorna! Matte har inte haft med att uppdatera min blogg för hon har haft så mycket annat att ordna med säger hon.
Lördagen som varit var iaf. husse och jag till Sunne och tränade tillsammans med FM- gruppen. Det var spårträning på schemat denna gången. (hårda spår) Vi tränade på parallel - och korsningsspår, spåren lades ut på ett mellanrum på ca 20m samt korsades två gånger av olika spårläggare. Jag och dom andra 7 hundarna startade samtidigt med spårningen så det var bitvis stor trafik, när dom hundarna som korsade mitt spår passerade skulle jag ligga plats i mitt spår i minst 2min och se på, sen var det bara att fortsätta mitt spår. Dom där tvåbenta hittar på en massa konstigheter för att lura oss att byta spår (men tji fick dom i dag). En kul dag där jag träffade tjejerna Pepsi, Judith och hennes lillasyster Zigne. 


Det var också bestämt fick jag så småningom nys om att matte och gammelmatte skulle en tripp till Danmark för att para Liv. Det vart inställt! Matte vart så besviken hon hade gärna velat se killen Liv skulle paras med. Det var det som dom tisslat och tasslat om i telefon trodde jag!
Men till slut fick jag vetskap om att det var mer än det, jag var ju tvungen att få veta för det var ju  mig det hela handlade om.
Det hela började med ett telefonsamtal från Tyskland! En tysk kennel vid namn Pathfinder hade fått uppgifter om mig via tyska Deutsche retriever club och ville ha en parning! Det var då matte bara måste konsultera gammelmatte därav alla telefonsamtal (det är det jag säger hur skulle det gå utan henne)? Det vart till slut bestämt att en parning skulle komma till,  men hon började löpet tidigare än vad dom hade trott så nu har hon redan varit här! 
Min matte vart riktigt orolig när det blev klart att dom skulle komma hit, jag kan inte tyska, och husse som inte heller är hemma.  
Du behöver inte bry dig sa jag, jag tar hand om det här själv! Så gjorde jag också jag hälsade hjärtligt välkomna när dom kom (matte sa sen att hon trodde dom skulle vända om i dörren efter det) men inte dom gillade mig skarpt.. Nu såg jag hur matte slappnade av och efter en stund diskuterades hundar och parningar (på engelska) hon till och med pratade till mig på engelska. Jule var en "wunderbar schöne dame" och vi fattade tycke för varandra med en gång. Vadå språksvårigheter! Det var det aldrig ens frågan om  vi lekte en stund sen kom det till en parning och så även nästa dag. 
Två nya mycket trevliga bekantskaper har jag nu fixat till matte och husse och jag blev inbjuden till Tyskland tillsammans med min flock så man vet aldrig jag kanske tar dom med mig och far dit på besök.
Jag får inte glömma tacka gammelmatte som kom hit för att hjälpa till med allt runtomkring.
Stor kram!! från Kimmen


Det är mycké nu!
Jag blev årets bruksmästare på Torsby BK 2006 och det är jag ganska så stolt över. Det var inte så lätt, det var många duktiga hundar med och tampades om titeln och så vann jag, Mullehunden! Det är så himla roligt, för jag har verkligen inte legat på latsidan under året tycker jag. Det har varit många tävlingar med både husse och matte i bruks och lydnad. Ibland med bra resultat och ibland mindre bra. Många gånger har jag frågat mig vem fasiken är det som ska med ut på plan idag av husse eller matte, men som tur är vet jag när husse plockar fram och visar mitt tjänstetecken eller spårlinan vem det blir. Sen är det ju inte alltid dom beter sig och säger helt lika heller, så det gäller ju för mig att vara extra uppmärksam. Matte kan ju även va´ lite nervös ibland vilket jag märker direkt, då försöker jag vara duktig för att hjälpa och stötta henne!  Men för det mesta har det ju gått helt ok.
Veckan har försvunnit i en rasande fart, minns knappt vad som hänt. Matte har varit borta på möte och husse har varit på rally så jag har känt mig lite ensam ibland. Det har ju varit så där hemskt kallt igen, men under helgen tränade jag och matte lite ute på våran gård ändå, men det var korta pass.... vill jag lova.
Rapporter från Cathrine som säger att valparna mår bra, växer så det knakar samt börjar visa humör, speciellt en av killarna, det hörs ut som detta är mina valpar! Gött!!
Jo, just det, det har varit ett jäkla hemlighetsmakeri under veckan. Matte bara måste ringa gammelmatte flera gånger och sitta och tissla och tassla, mejla henne om och om igen, men när jag frågar vad det nu är på gång säger hon att det är ingenting. Sån är hon! Tur för oss att vi har Dig  gammelmatte, vad skulle min flock ha gjort annars?
Vad jag vet bestämt är att Tilda har börjat löpa. Så nu kommer snart en norrländska hit på besök till lilla mig. Spännande, man har ju vanan inne nu, så att säga! Återkommer när jag vet mer.

070212Ovan kör jag förbi Aia
för att sen invänta henne...
070204

Hårdträning inför???
Nu fick jag så jag teg minsann efter förra veckans gnäll. Tre dagars skidträning med en dags vila mellan varje. Men det har varit bra för både husse och mig, det har inte blivit så mycke´ konditionsträning på ett tag!  Det är ju så härligt att få släppa loss all energi för att sen ligga framför brasan hemma och slappa efter ett riktigt träningspass. Lite träning  på klubben har det blivit också, framåtsändande har ju naturligtvis en given plats bland sånt som ska tränas på. Hur det går? Ja, rätt så bra tror jag att jag fixar detta. Jag går ut bra, kanske lite för dålig galopp fram till gruppen ibland men därifrån och vidare framåt håller jag tempot jättebra och går fint på en rak linje, kan ibland vända mig om och fråga! Ska du aldrig berömma mig då?  Fortsätt framåt får jag alltid till svar. Jag har många gånger undrat vad detta moment ska vara bra för och varför det aldrig någon gång leder till en riktig "jackpot" från husse, men jag får aldrig något bra svar så det är väl bara att tragla på! 
På söndag var det dags för ett besök i godisbutiken igen. Denna gången försökte jag verkligen att låta bli all mat som låg framme. Det gick så bra så! Vi tränade fritt följ, utan ett enda smakprov, Sen rutan full fart fram till kon, vidare till rutan där min älskade boll låg inget smakprov nu heller! Åh, vad stolt jag var över mig själv! Men....... f*n sen var det vittringen, matte sa leta lugnt och fint jag satte av, satte ner näsan, ahhhh, ni skulle bara känt så gott det luktade, inte av pinnarna utan dom fördömda "bruna bullarna" som plötsligt fanns överallt. Där gick gränsen jag kunde inte låta bli, slängde i mig en stor hög, när jag egentligen skulle letat efter matte´s  pinne. Så var den dagen förstörd!
Men vet ni, matte blev inte så arg utan hon sa till mig att Kimmen, jag har bestämt mig, vi ska inte tävla inomhus i något ridhus, det blir för mycket bråk emellan oss och vi ska ju ha roligt när vi tränar! Ibland får man anledning att var stolt över sin matte som idag, att inte utsätta mig för dessa frestelser som jag vet att jag inte kommer att klara av. 
Jag kommer aldrig i hela mitt liv klara att vara i ett ridhus utan att smaka på alla delikatesser som serveras där! 


Två mot en!!

070128

Veckan som inte fanns!
Veckan som varit har rent ut sagt varit för jävlig! Tjugofem grader kallt, och med en matte som fryser redan vid minus fem, då förstår ni nog varför jag säger så! Jag har nästan inte varit utanför min egen tomt, och därför inte kunnat läsa några nyheter, så jag vet knappt vad som hänt därute!  Ett tag trodde jag, jag skulle bli tokig, och börja klättra på väggarna här hemma i brist på sysselsättning. Men då  kom hon hemdragandes med en massa tuggben och tyckte jag skulle nöja mig med det, jag tugga väl i mig dom, snart så var det lika tråkigt igen! 
Lördag bjöd äntligen på något bättre väder så till och med matte tordes ut! En riktig långpromenad kom till, sen lite lek med schäfertjejerna.
Söndag var det dags för årets första skidtur. Nu går det mycket bättre, äntligen har jag förstått att trava framför i skidspåret. Innan var det stört omöjligt, jag hoppade av till sidan eller tvärstannade det vart många vurpor för min flock på så vis. I dag körde vi en sträcka på åtta km. Riktigt skönt att äntligen få utlopp för all energi jag lagrat på mig under veckan. Husse som åkte efter mig idag behövde inte staka mycke´ jag hade ork för oss båda.
En glad nyhet från Cathrine jag har blivit pappa igen! Troja fick fyra tjejer och två killar som alla mår bra och är pigga. Ett bra slut på en annars vansinnigt långtråkig vecka!!!


Nya fina ridhuset i Torsby


Mätt och trött efter en dag i ridhuset.
070121

Gott, gott gottigott gott!!!
Det vart träning i ridhuset på söndag! Det var sju tjejer med sina ägare som hade mött upp och så jag ensam kille. Men egentligen vill jag nog bara glömma den dagen. Jag uppförde mig inte bra, måste erkännas, matte har all rätt att vara arg och sur på mig. Det började när vi kom dit, jag visste ju vad som väntade gillar verkligen miljön i ridhus. Jag var redan vild när jag kom ur bilen, kastade mig fram i kopplet (är ganska stark när jag vill något) med påföljd att matte for på näsan! Det var då hon började bli sur på mig, men det var inte slut med det. När vi sen kom in ridhuset och jag fick se alla härliga "bruna bullar" som bara låg där och väntade på att bli uppätna, då tror jag nog ni kan räkna ut hur det gick! Vi tränade en och en, och vi skulle börja med fritt följ, det var bra tyckte jag för i svängarna när hon inte såg mig riktigt hann jag med att doppa ner huvudet och stoppa i mig några "bullar", men det blev hon snart varse om, träningskamraterna skvallrade på mig. Så jag fick en skarp tillsägelse av en nu något argare matte. Sen skulle vi träna inkallning med stå och ligg, det gjorde jag bra, hög fart med ett närmast perfekt ställande och pang i backen på läggande, det är så härligt att springa inomhus man får ett sådant fäste. Nästa var konskick och vidare till rutan. Bra fart rakt fram till kon, men jäklar några bullar vid sidan om det kan man ju inte missa, sen rutan samma där jag hann slänga i mig några fler på vägen dit .Men jag prickade den i alla fall till slut. Jag fick bollen som belöning  ändå, men egentligen hade jag ju belönat mig själv hela tiden! nu ropade matte på mig jag lyssnade inte jag letade efter mer och fann mer.... Men nu blev hon jäkligt arg jag fick kopplet på mig och förpassades till bilen. Här kan du sitta och skämmas sa hon innan hon slängde igen luckan framför nosen på mig. 
Till slut kom hon och hämtade mig igen, vi skulle göra platsliggning. Nu sköter du dig sa hon annars är du till salu innan dagen är slut. Jag rörde mig inte under platsliggningen jag låg som en staty sa dom till matte (vet inte om det var för jag var proppmätt eller hotet från matte).
Nu fick jag också massor av beröm av henne, vi blev vänner igen och satt och gosade oss en lång stund. Skönt tyckte jag! Hon har lovat mig en ny chans att träna i ridhuset, jag ska faktiskt försöka sköta mig bättre då!


070114

   Inställt på grund av "Per"!
Jag skulle ha varit till Sunne på lördag och tränat tillsammans med mina kompisar i FM- gruppen. Vi ska utbildas vidare i hårda spår i tättbebyggt område under 2007. Det blev inställt! Husse kom hem sent fredag kväll från nåt jobb så han hade varken ork eller lust sa han och det var så himla dåligt väder, hårda vindar med snö i. Lördag blev alltså en liten vilodag. Jag träffade Aia och Diva schäfertjejerna en stund bara.
Söndag morgon var det ännu sämre väder så jag trodde att nu blir det inställt idag också. Men matte är envis, vi skulle till klubben för ett träningspass fast det blåste och regnade småspik. Det blev en repetition av sitt i grupp och platsliggning och det gick bra! Sen ville matte träna fot positioner men jag hörde knappt vad hon sa i blåsten så det blev lite fel.
Då fick matte nog, nu struntar vi i det här sa hon, ja inte vart det mycket till träning för att åka till klubben för. Nu tror jag vi ska till ridhuset och träna igen. Jag trodde aldrig jag skulle få komma dit igen. Sista gången vi var där och tävlade i lkl.2 åt jag så mycket hästskit på platsliggningen så när matte kom tillbaka  låg jag med rumpan åt hennes håll hade ätit mig runt ett halvt varv utan att sätta mig upp. Efter det sa hon aldrig mer ridhus med Kimmen! Det har gått ett halvår sedan dess, nu har hon tydligen glömt!. Det ska bli "gött" att få smaka  igen!!!


Kompisen Gyllen och jag spejar ut över vidderna i Torntorp.
070110

Den organiserade lydnadsträningen!!
Jodå, där höll matte sitt ord, söndag morgon som alltid brukar vara vår sovmorgon är inte det längre! Nej, nu skulle man upp tidigt, äta en alltför tidig frukost och sen iväg till klubben. Nu skulle tränas. Det vi skulle träna på idag var nya moment för mig, det var sitt i grupp och den nya svårare platsliggningen enligt matte. Sitt i grupp var inte så svårt jag fick testa med Diva och en briard som heter Lova detta fixade jag utan några större problem. Då var det lite värre med platsliggningen, nu skulle en och en hund läggas ner. Det var då jag inte förstod riktigt, när Alf sa ligg lägger sig Diva och jag också så klart, man är väl lydig och han sa ju ligg. Då sa matte att det är hennes kommando jag ska lyssna på och inte någon annans (det kunde hon väl sagt från början). Detta fick jag träna på många gånger då dom också försökte lura mig att lägga mig på Alf´s kommando till Diva, men  till slut satt jag lugnt kvar och inväntade matte´s ligg. Jag tror nog att  jag kommer att klara dessa två moment i eliten med lite mer träning, men som ni vet är det ju många många fler och där kommer det nog att krävas lite extra från både matte och mig. Vad  mycke´ det är man ska lära sig, inte konstigt att det blir kaos ibland i min lilla golden hjärna.
Men nu har matte anmält oss till en helgkurs i lydnad med Niina Svartberg, det tror jag kan behövas till oss bägge. Hoppas vi kommer att förstå varandra mycket bättre efter den helgen!.
 Idag har vi varit till Torntorp och hälsat på Gyllen med flock. Vi gick en lång härlig skogspromenad  där vi verkligen fick möjlighet att rusa och busa av oss riktigt ordentligt. Jag fann ett eget SPA - en håla med riktig lera i där jag kunde ta ett dopp, och när jag kom upp igen hade jag förvandlats till en svart golden?! Vad matte sa går inte att återge här...  Men vad gör väl det, kul var det....... .


070104
Kompisen Campari.

Nytt år och nya chanser!
 Jag tycker nog att det är dax att uppdatera lite. Men det gör inte matte, vi har ju inte gjort något speciellt säger hon. Vadå gjort? Jag gör ju något varje dag, så himla märkvärdigt behöver det väl inte va! Några små  uppdrag har jag ju haft. Jag kan ju berätta om när vi fick ett telefonsamtal om ett påkört råddjur i mellandagarna. Tidigt en morgon hände detta, det var fortfarande mörkt ute, och vi låg och sov. Men det är klart att man ställer upp när det gäller skadade djur som kanske irrar omkring i skogen. Föraren i bilen visste inte om det hade blivit skadat men han hade träffat på råddjurets bakdel sa han. När vi kom till platsen och blev påvisade var det hänt fanns ingenting att gå på, varken blod  eller hårtussar. Men nog kände jag att det varit råddjur där. Jag fick upp spåret vid vägkanten som sen fortsatte in i skogen. Vi följde nog spåret drygt en timme, men fann ingenting, så vi avbröt med förhoppningen om att det klarat sig utan skador. 
Nästa telefonsamtal handlade om en borttappad hund. (en 10mån. bulldog). Han försvann på julafton och vi blev kontaktade på onsdag, då hade dom letat i tre dagar utan att finna något spår efter honom. Vi åkte naturligtvis dit för att se om vi kunde vara till någon hjälp. Men efter så lång tid och utan att ha något att gå på var det inte lätt. Vi sökte av ett stort område runtomkring där han försvann utan att hitta någonting. Men det rann en älv en bit från där han försvann, älven var mycket strömt och isbelagd,  med några isvakar här och där och efter noggrant sökande kunde vi finna några tassavtryck i den lite frostiga vegetationen vid älvens strandkant. Troligen hade han gått ner sig i en vak och drunknat. Det var en mycket ledsen husse vi träffade men samtidigt glad för att vi ställt upp och gjort vad vi kunnat. Detta var ett riktigt sorgligt uppdrag. Men allt är ju inte lycka här i världen.
Sen har jag hunnit med två viltspårprov i nov och dec husse ville ha en check att jag inte glömt för det har ju bara varit spår efter människor och skadat vilt som jag gått det senaste halvåret. Resultatet blev två första pris med HP. Här fick nu husse ett kvitto på  att jag aldrig glömmer detta!
Så nog tycker jag att jag gjort något. Jag har ju faktisk varit till lite nytta åt både två och fyrbenta. 
En annan sak också som matte säger nu ska det bli ordning på vårt motionerande. Detta gäller både henne och mig. Jag vet ju att matte är i stort behov av detta men jag, det var då det dummaste jag hört! Jag som är så vältränad, har ju en vansinnigt välslimmad kropp och uthållighet som heter duga. Men då berättade hon att det är kompisen Campari (terv) som ska med, då måste jag ju hänga på,  attans vad den grabben är snabb och smidig där ligger jag i lä måste jag motvilligt erkänna. 
Sen säger hon att vi måste börja träna lydnad lite mer organiserat för snart börjar en Ny säsong. Jag tittar på henne, och undrar när SLUTADE den förra sa du?


Nu är det slut på året 2006
 men jag återkommer så klart nästa år.
 från bloggaren
Kim. 

 

 

 


061226.

 Nu är julen slut för denna gång. Det har varit en lugn och skön helg med de mina omkring mig. Jag fick många julklappar och en god jultallrik ( Tack, Sandra för att du påminde matte). Sen vill jag och min flock passa på att tacka för alla julkort som ramlat in via mejl. Jättefina kort på såna där fyrbenta godingar som jag. Nu är allt som vanligt här hemma igen, våra gäster har farit hem tillbaka till Stockholm, och matte går och våndas för jobbet imorgon.
Det har helt otroligt nog varit uppehåll från all träning några dagar vi har bara varit ute på promenader, för jag behöver faktiskt också lite vila för att orka med allt..... Men idag gick det inte längre, när våra gäster åkt, stoppade husse in mig i bilen och for raka vägen till klubben, där väntade våra kompisar på oss för att köra ett träningspass. Åh, vet ni vad? Det var jätteroligt, fast det bara var det gamla vanliga, jag måste nog bli väldans bra på dessa moment som tränas så i detta. Men då säger husse att man kan aldrig träna för mycket! Jag vet inte det jag!! Jag lär mig ju så att jag kan själv utan någon hjälp ibland, men vad får jag  för det, ingenting, varken beröm eller godis jag får bara göra om det igen och igen, så det ska jag lägga av med på stört.....
Vi väntar också på Troja´s ultraljud för att se om det blev några valpar, det får vi besked om i veckan tror jag.
Jag vill också önska alla ett framgångsrikt Gott Nytt År! Kom ihåg att det viktiga är inte att tävla, bara ni gör någonting, tillsammans med era mattar och hussar och har ROLIGT! för det har jag !!! Nästan alltid!


061217

En liten sammanfattning  av veckan som varit! Jag har haft tämligen så lugnt under veckan. Min flock har haft fullt upp med att städa och dona vi får nämligen besök under julhelgen från Stockholm. Inga fyrbenta denna gång endast tvåbenta, men det kan ju vara skoj det med.
Några turer till klubben har vi ju gjort förstås det kommer man inte undan. Matte och jag har tränat med kon till rutan och apportering med dirigering. Jag tror jag blir tokig snart på henne! Jag hade tänkt ut det så bra på rutan, jag springer ut till kon vänder upp mot matte väntar på tecken... dit med full fart och så slänger jag mig ner alldeles själv utan att hon behöver kommendera ligg, tyckte jag gjorde en bra insats där!! Jag vet ju så jäkla väl att hon kommer att skrika ligg när jag står där, är det då inte bra av mig att klara detta själv?  Nejdå... då utbröt rena hysterin hos matte. Vad ska jag göra nu? han lägger sig ju själv skrek hon till husse. Där ser ni, inte undra på att man kan bli galen på detta, hon är aldrig nöjd hur jag än försöker. Nej, tacka vet jag att sticka ut i skogen och få leta efter figgar då är jag verkligen i mitt rätta element.
Apportering med dirigering är hon väldigt nöjd med, där får jag massor med beröm och godis, som om det skulle vara så märkvärdigt, man är väl en apportör och en sån ska väl klara att dirigeras och apportera, konstigt vore det väl annars. Hej och hå, matte "wake up" säger jag bara!.
Detta är väl i stort sett vad vi tränat på. Sen har jag träffat kompisen Aia några gånger men då har det mest varit lek vi ägnat oss åt och framåtsändande förstås som nu har blivit ett helt kapitel för sig. Det är ju inte klokt hur mycket det går att få in i detta moment.
Men nu tror jag att jag tar in julen! Passar samtidigt på att önska alla två och fyrbenta vänner
En riktigt härlig JULHELG med många långa sköna promenader och mycket god julmat!

En riktigt mysig 2:a advent
önskar vi alla!


061210

 

 

Ni minns väl vad som blev sagt sist? Slut på uppdragen! Jo, jag tackar jag, den här veckan har det varit värre bråttom än vanligt! Husse har haft ledigt från jobbet, och då skulle vi ju passa på att träna lite extra tyckte han. Snön lyser ju fortfarande med sin frånvaro så då passar det ju bra att träna spår. Husse och hans träningskompis Alf har lagt spår åt varandra, till oss fyrbenta. Det fick inte vara några enkla spår inte, nej, här skulle kluras och luras så vi skulle få extra jobbigt bara för att, som husse sa kunna gå in och rätta oss när vi gjorde fel.
Men där gick dom på en nit! Jag var mycket duktig, spårade noggrant och med bra tempo.
Plockade allt dom lagt ut sju saker plus slutapporten. Nu för tiden är det nyttosaker som ligger i spåret enligt matte är det förbjudet att använda små spårpinnar det försvårar lydnadsmomentet vittring tror hon! Endast slutapporten får vara trä (hon har sina idéer matte). Husse stod där och gapade förvånat, det blev tydligen inte som han tänkt sig riktigt för jag behövde inte hjälpas det allra minsta.  Tänk om han kunde göra så varje tävling oxå hörde jag hur husse sa till kompisen. Jag tittade upp på husse och viftade glatt på svansen, tänkte "det kan du  drömma om"!!
Vi har tränat framåtsändande oxå detta fördömda moment som aldrig duger hur man än gör..
Jag börjar, tror jag, förstå mer och mer så nu när jag har galopp ut till gruppen säger husse sssssss..... och då vet jag att man ska sakta ner till trav... det gör jag numer,  och sen när jag travat nästan hela sträckan ut får jag ett Varsågod!! och får springa och ta bollen som ligger i slutet. Det här kommer jag att få träna på hela mitt liv säger dom.. 
Annars måste jag nog skryta lite och tala om att jag har blivit bra på tungapporten nu. Det är full fart ut, greppar den och samma fart in tillbaka med bra avlämning. "Mycket Bra" får jag i betyg, tur dom är nöjda med någonting. Krypet fungerar också bra nu fixar jag vinklar både till höger och vänster, har heller inte 120km. längre. 
Dom här sakerna har upprepats  nästan hela veckan, när jag lite fånigt undrade varför, fick jag ett kort svar, men du vet väl att du måste lära dig detta för det ingår i elit som du ska tävla i nästa gång. Jaha, inget annat, och jag som ställt upp hela veckan på detta evinnerliga traglande, hur dum får man bli!!!


Det ska va´ husvagn!
En trött Kim 

 


Här kan det va´ nåt säger Pepsi.

061203

 

I fredags packade matte och husse i husvagnen igen, och då vet jag att det kommer att hända spännande saker. Vi skulle tydligen till Villingsberg (övningsområde för militären) för en utbildning i eftersök av försvunna personer. Den var arrangerad av polisen och försvaret. Äntligen tänkte jag, får jag göra något som kan vara till glädje och nytta för andra.
Vi var många fyrbenta  med på övningarna, det var schäfrar, rottisar, riesen och en golden!! Det var jag! Egentligen tror jag inte min flock har förstått att jag faktiskt är en apportör! Jag vet att gammelmatte försökt förklara det för dom, men dom tror tydligen att  dom har en brukshund ändå?? Men jag klagar inte, jag älskar alla dessa upptåg dom hittar på åt mig, jag är inte den som vill ligga på soffan och ta det lugnt - nej, nej, full action är vad som gäller då trivs jag som allra bäst.
Det visade sig att det skulle bli en spännande och informativ helg både för mig och husse. 
Husse och alla andra tvåbenta fick först information om hur man ska lägga upp ett eftersök. Det finns dokumenterat hur människan beter sig när dom gått vilse. Barn, vuxna, dementa o.s.v. beter sig alla på olika vis.
Så äntligen fick jag vara med! Vi fick dela upp oss i grupper, jag skulle jobba med två helt okända hundar och dess förare (jag som hade hoppas på att få jobba ihop med schäferkompisen Pepsi) detta för att se om jag fungerade med andra, (det är väl självklart att jag gör). Vårt uppdrag var ett segment som var 1km2 som skulle genomsökas på två timmar, detta för att se hur stor procent av segmentet vi klarade av samt om vi hittade den vilsne vandraren. Det var kort om tid, så det blev bestämt att vi skulle köra slalomsök och Zsök för att sen gå över till parallell sök. På så vis var vi i gång alla tre med varsin flank. Så småningom visade det sig att det var ett riktigt beslut för vi fann en blöt och trött vandrare som blev så glad!!! Ledningen sa senare att vi lyckats söka av 70% av området, och det var bra.
En jättekul dag jag stortrivs när jag får använda skallen och när det ösregnar som det gjorde på lördag.
Söndag bjöd på nya uppdrag, då var det ledstångsök på 1,5km. När vi kom fram  till platsen med hjälp av kartan fick jag sitta kvar i bilen, en annan hund fick komma ut. Orättvist va? Men dom skulle se om han fick upp några spårupptag eller någon vindmarkering när dom patrullerade av ledstången.Och mycket riktigt han fick snart en vindmarkering. Då kom äntligen husse och hämtade mig  jag skulle fortsätta. Jag fick tag i ett spårupptag en 30m in i skogen där dom fick vindmarkeringen på ledstången  (markerad med ett rött band), spårselen på, då skulle husse ställa in GPS-en för när jag drar iväg kan vi hamna vart som helst tänk så pinsamt om dom måste ut och leta efter oss sa han. Sen skulle även den tredje hunden kolla av den andra sidan av ledstången. Slutligen efter mycket om och men fick jag äntligen komma iväg, nu gick det undan vill jag lova, efter  1123m enligt GPS-en kom vi ut på en väg där det låg ett bevis (en mössa) den eftersökte hade nu lämnat vårt område och gått över till en annans grupp ledstång enbart för att jävlas. Gruppen min löste så även denna uppgift. Fortsättning på detta följer nästa år. Det var skitkul att få vara med dom gröna i skogen.  Jag har faktiskt inte hört ordet FOT  en enda gång på tre dagar.
Nu är det slut på uppdrag för mig i år säger min flock, men det  har man väl hört förut!BUSKUL!!!
061126

Jag har haft besök av Tina Turner! Wow, tänker ni säkert, men det var varken rallydrottningen eller megastjärnan, utan smålandstjejen Goldzack Tina Turner i vardags kallad Troja. Och det ska jag säga det var ingen dålig pingla det heller. 
Troja med matte Chatarina och husse Fredrik och storasyster Nickie kom lördag förmiddag ända från Småland (Vetlanda) för att se om jag och Troja kanske skulle finna varandra så att en parning skulle bli till. ( hur kan min flock överhuvudtaget tvivla på mig där, har ju tränat med min gosefilt sen jag var riktigt liten). När det vart bestämt att Troja skulle komma blev ju matte lite orolig, klarar vi detta själva? Så hon bestämde sig för att ringa en vän, gammelmatte så klart! 
Hon ställer ju alltid upp så naturligtvis kom hon hit. Men då hade dom inte räknat med att jag, vuxen som jag är nu  klarar detta alldeles själv.
Innan dom skulle komma på lördag utbröt nästan kaos här hemma, matte vart alldeles hispig, strömmen slutade fungera och matte skulle baka (kors i taket) och laga mat för att bjuda våra gäster på. Jag låg där i köket i lugn och ro, smålog lite när jag såg matte irra omkring och muttra för sig själv, men så kom strömmen igen, och då blev det full fart allt skulle göras på en enda gång. Tittade på husse, kom vi smiter här går ju inte att vara! Så kom då våra gäster, jag försökte hälsa fint så dom skulle tycka om mig tror jag lyckades bra för snart gick dom för att släppa ut Troja. Vad fick jag se? Ut kom en liten smärt gyllenpäls farandes, jag blev ju alldeles salig hon var så söt! Vi tog en liten stund på oss för att bekanta oss, jag var så försiktig, så hon inte skulle bli rädd eller arg, det var ju första gången för Troja. Efter ca. en halv timme fick vi till det och parningen blev avklarad. Då kom gammelmatte, och jag blev så glad, hon fick en stor bamsekram så hon nästan for omkull. Nu gick vi in för att äta lunch. Jag och Troja var lite trötta efter vår kärleksakt så vi somnade nästan på direkten. 
Söndag kom en ny parning till, nu var vi ju redan bekanta så denna gången var det mera "pang på rödbetan"!! Nu är det bara att vänta och se hur vi lyckades.
Äntligen fick Nickie komma ut till oss och vi fick en kul lekstund, jäklar va´ snabb hon var, men så var det bordercollie i henne också! Tänk, sa matte när dom åkt så många nya vänner vi fått tack vare dig Kim! Jaha, och fler ska dom bli tänkte jag för mig själv.061119

En träningsdag i brukslydnad!
Söndag var det dags för träning i brukslydnad igen, det var ett tag sen sist, matte och jag har ju inriktat oss på att träna för Eliten (lydnad). Denna gången kom sex hundar från Sunne Brukshundklubb hit, tillsammans med sina ägare såklart! Vi vart tio totalt som skulle tränas. Det var trevligt att träffa lite "nya" hundar. Det var sju schäfrar och två golden killar toppen tyckte jag, som nästan alltid är ensam "mullehund".
Vi skulle börja på plan med lydnad! Idag var jag så där het igen, fritt följ gick jag fint med bra kontakt, sen var det stegförflyttningar, gick så bra ända tills det var dags för backa, högsta växel med påföljd att jag hamna någon meter för långt bakom matte. Jag titta på matte och sa häng med här nu för idag går det undan! Hon vart inte sur konstigt nog. Nästa vi skulle träna var framåtsändande, då tog plötsligt husse över, man kan ju undra varför? Det här momentet gillar jag, man får ju faktiskt lov att springa, men inte hur man vill utan med galopp till gruppen sen därifrån ska det travas, vilka påhitt! Jag brukar alltid få göra detta om och om igen jag rusar på alldeles för fort tydligen. Men idag tycker jag att jag klarade detta bra fram till gruppen, men oj, en ny tjej hon såg trevlig ut, så där vart det tvärstopp! Så även idag fick jag köra mååånga repriser på detta, samlade så ihop mig till slut så jag fick godkänt.
Vi tränade även rutan idag matte och jag. Numera ska jag springa till en kon först sen till rutan, jag gillar faktiskt detta, har lärt mig riktigt bra, full fart ut till kon helomvändning och koll på matte, vad ska hon nu hitta på, ibland kommer min älskade kong flygande andra gånger kommer det köttbullar farande, eller så säger hon rutan och pekar med armen och då vet jag att det finns en överraskning till mig även där.. Denna leken med matte uppskattar jag mycket. Det är ingen lek säger hon då, detta ingår i din fortsatta tävlingskarriär. En rolig dag på klubben med nya kompisar vi ska fortsätta träffas och träna tillsammans fler gånger sa dom tvåbenta.  


Jag i sängen på hotellet efter mitt retrieverspel.
061112


Jag och Killer bee Kim

Jag har varit på turné! Matte och husse och jag har under helgen varit ända upp till Sundsvall för att titta på mina valpar. Vi åkte redan på torsdag för husse hade som vanligt något han skulle göra på vägen upp. Första natten sov vi på hotell i Mora. Följande morgon for vi vidare mot Sundsvall och var framme på eftermiddagen hos Hans och Solveig och valparna. Där fanns många likadana som mig, fem stycken inkl. Frida så klart. Ett kärt återseende när jag träffa Frida igen, sen fick jag äntligen kolla på valparna mina.  Sju stycken killar som alla var ligga snygga som jag (min bedömning så klart) och lika pigga och livliga också som jag tydligen var när jag var liten. 
På lördag skulle det komma folk som köpt valp för att se mig, så Solveig fick faktiskt ta fram saxen och snygga till mig, matte hon kan inte säger hon, kan tydligen inte lära sig heller! Men säga till mig att jag ska sköta mig det kan hon, vet inte hur många gånger hon sa det innan alla kom. Jag lyssnade inte så mycket på det jag tänkte att det är bäst att va som man är och det var jag, det visade sig vara helt rätt, för alla som kom tyckte att jag var en jättetrevlig kille. Jag slängde en blick på matte, mellan mina intensiva hälsningar där ser du dom gillar mig ändå, även om jag inte uppför mig riktigt som jag ska alla gånger. En riktigt trevlig helg blev det, med många nya bekantskaper som vi hoppas ska hålla i sig. Lördag eftermiddag var det så dags för oss att fara tillbaka hem, men ännu en gång skulle vi bo på hotell för det vart sent, mörkt och dåligt väglag så husse sa att vi övernattar  i Bollnäs. Det var där som jag inte klarade av att vara så duktig längre hade faktiskt skött mig bra hela helgen enligt min flock. Efter att vi checkat in och var på väg till vårt rum sa matte att nu kan du få gå utan koppel. Jag såg den långa korridoren framför mig med heltäckningsmatta den var ju som gjord för ett retrieverrace. Släpp lös mig tänkte jag!!  Jag måste testa, jäklar vad det gick undan, vilket fäste man fick jag sprang så öronen stod rätt ut. Matte och husse ropa  jag sket totalt i dom, jag var bara tvungen att få utlopp för all energi som fanns inuti mig. Men det roliga tog snart slut dom haffa mig i nacken och in i vårt rum med mig. Där fann jag mig  snabbt en plats i sängen, nöjd och trött efter mitt spel. Nu får vi se om det blir några fler hotellövernattningar för min del? Men kul var det jag lovar.
Sänder ett stort Tack till Solveig och Hans för deras stora gästfrihet, hoppas jag och min flock kan återgälda detta en dag!


Jag och Fredrik klara för start..

Axel som försökte sätta dit mig i mitten Anders och Scotty till höger och Bo till vänster.

 


061104

I helgen har jag och min flock varit på övning för Tjänstehundar/FM. Våra duktiga instruktörer hette visst Annika, Olle och Axel som kom ända från Mullsjö. Vi packade husvagnen fredag eftermiddag och for iväg till Horssjön  en militärförläggning utanför Molkom. Där träffade jag några av mina kompisar från utbildningen. Pepsi var där hon är inte riktigt bra i benet ännu men kunde ändå var med på några övningar. Sen var Judiths matte där, men inte Judith hon är nyopererad i benet även hon. Scotty, Pysen och Hektor var iaf  friska. Där var också några hundar som var nya för mig men alla var jättetrevliga och duktiga. Mina schäfertjejer var med också. Gry och Aia kanske också ska utbildas till Tjänstehundar. 
Vi startade kl.08.00 lördag morgon. Första passet var patrullstig, jag tycker det är jättespännande när vi går där på stigen och husse släpper mig när jag får vind eller ljudmarkeringar, jag drar iväg så fort så mossan yr kring benen för att  finna figgen och skälla ut dem, det är mycket häftigare än att få godis på stigen när jag markerat. Detta är bra för mig som ska fortsätta tävla sök säger dom.
Eftermiddagen var det uppletande och genomsök som gällde. När det var klart åkte vi tillbaka till förläggningen för lite vila några timmar. När mörkret kom väckte dom mig då var det dags igen, då var det stillasittande bevakning. Jag skulle markera figgen och husse anteckna allt han såg och hörde.  Efter detta var dagen slut för mig, men inte för dom tvåbenta, vad dom sysslade med har jag ingen aning om jag var förpassad till husvagnen. Men inte gjorde det mig nåt, jag hade det så skönt sååå...i mattes säng.!.
På kvällen hade tydligen dom tvåbenta haft det trevligt med god mat och utvärdering av hur vi hade skött oss under dagen. Husse vart tydligen lite kaxig efter en lättöl och sa att vi ville ha en övning som vi inte skulle klara av  (detta utan att diskutera med mig först typiskt husse)  för att utvecklas vidare. Axel från Småland tog sig an uppgiften! När han lagt ut spåret och kom tillbaka sa han att "där har ni något att bita i" med ett leende. Då tänkte jag att den där smålänningen ska inte lura mig inte! Sen kom nästa överraskning,  jag skulle få en ny förare det blev 11-åriga Fredrik (den mest rutinerade av dem alla enligt mig) jag känner han sen förut. Nu förstod jag också att här går det inte att rusa på som jag brukar för vi väger ju nästan lika mycket Fredrik och jag. Spårupptaget gick jag lugnt och försiktigt ut fick spåret och rätt håll. Husse litade nog inte på oss för jag fick se att han kom smygande efter oss med GPS-en  i sin hand. Första föremålet jag fann var ett kramdjur som jag bytte med en köttbulla hos Fredrik. Men sen blev det värre och värre, föremålen mindre och mindre, det minsta en gul öronpropp, (snåla smålänningar ni vet) . Fredrik undrade med husse om Axel gått lite vilse han tyckte det var lite långt och struligt ibland. Han hade gått flera varv runt träd och stenpartier, balanserat på vindfäller klättrat på stora stenblock. Spåret var två km. med övergångar över två vägar, en bäck samt att det korsade ett annat spår. Vi fann mycket blod på ett ställe Jag trodde att nu försöker han vilseleda mig ordenligt (Axel såg blodet men nekar till att han lagt ut det) vi gick också på färska älgspår men jag visste att hålla i spåret jag börjat med. Åtta av tio föremål samt slutet hade vi med oss när vi kom till mål efter fyrtio min. Då log inte Axel längre (skojar bara). Jag fick faktiskt bra med beröm men Axel undrade vart jag gjort av snusdoslocket och tomhylsan. Vad svarar man på det???
Mitt nästa uppdrag är att jag och husse ska till Örebro på en utbildning som försvaret och polisen har för FM-hundar. MSO. (management of search operations) heter metoden som avser eftersök efter försvunnen person. Det ser jag mycket fram emot, tänk så bra att kunna vara till hjälp när någon gått vilse. Sist vill jag passa på att önska mina träningskompisar Scotty, Pysen och Glory LYCKA TILL !!! på certprovet till helgen. Jag håller tassarna!!!


Joy och Liv busar om min filt
kolla min svans!

061029

 Matte höll  sitt ord, ingen tävling!  Istället kom Joy och Liv hit (gammelmattes tjejer) dom skulle bo här hela helgen när gammelmatte var borta. Jättekul med två tjejer här samtidigt att uppvakta, men jag törs egentligen bara testa med Liv, Joy har jag fortfarande alldeles för stor respekt för. Dom fann sig fort tillrätta här hemma hos oss, Joy hittade min bädd och Liv och jag samsades om plats hos matte och husse, Liv till och med använde mig som kudde! Fräckt va? Vi var ute på härliga promenader och så var vi naturligtvis till klubben för lite träning. Jag har börjat med "dumrutan" gå runt, runt samtidigt som man ska stå, ligga och sitta på mattes kommando. Det var lite tråkigt, så jag var inte så alert, men då plockade matte fram nya saker hon inhandlat när hon var till Karlstad då blev det plötsligt en helt annan sak jag visste ju inte när jag skulle få min belöning så jag blev genast mer intresserad och vaken. Jag klarade "dumrutan" jättebra till slut sa matte. 
På söndag eftermiddag kom gammelmatte tillbaka för att hämta tjejerna och jag tror vi vart lika glada alla tre när hon kom, jag känner väl igen hennes röst från jag var liten.
Helgen som kommer ska jag  på övning för Tjänstehundar i Horssjön   i två dagar, det ska bli spännande. 


Foto: Maria Axelsson
06102

Yippe! Jag lyckades i min sista tävling för året.
Det var många hundar som skulle tävla idag 38st. Det var två domare på två planer. En massa publik var det också där. Jag hade faktiskt en egen liten hejarklack! Skoj! Gammelmatte kom, sen en trevlig tjej från Grums, Maria som fotade mig, hon har förresten pratat med min flock om parning med mig och hennes tjej Lova, det kan bli spännande, valpar här i Värmland! 
Matte sa till mig att nu får vi försöka göra vårt bästa när dom är här och tittar på oss, jag såg nog  att hon blev lite nervös för all denna fokus på oss idag men bara  du sköter dig så fixar jag resten sa jag och vifta på svansen. 
 Det började med platsen jag låg så fint så en 10. Nästa var fritt följ, jag höll kontakten bra och var mycket fokuserad det gav mig en 9. Platsläggande blev också en 9. Ink. m. ställ och lägg  blev lite dramatisk, det kom en border i full fart från andra planen på väg in till mig men dom fick stopp på han (det är klart att nog hade jag haft lust med ett litet race men jag hade ju lovat) jag fick en 10 på detta momentet. Sen kom rutan, full fart ut matte ropar stå! jag stannade på direkten så jag hamnade framför rutan (brukar behöva några meter innan jag får hejd annars)  nu försökte matte dirigera mig rätt jag kände mig nästan som en groda där jag hoppade fram och tillbaka innan hon var nöjd. Betyg 8. Apportering över hinder 9 och metallen 8,5 kunde inte låta bli att slå till med tassen. på den så den hoppa lite.
Nu var det vittringen, matte var så lugn och tyst jag hörde knappt när hon sa leta, jag luktade noga på alla pinnarna, lyfte nästan på en, men kände sen direkt vilken det var tog den och full fart in. Rätt!! Nu skulle ni ha sett matte hon var så glad så hon hoppade och studsade där vart betyget en 9. Fjärren sket sig, jag var så pigg att jag gjorde små skutt framåt så där fick jag bara 5,5. Helhetsintryck gav en  9. Bra! 
 Jag klarade det med god marginal 18,5p tillgodo. Jag fick pannkaka när vi kom av planen, matte hade stått lördag kväll och stekt till mig (hon är ändå go matte). Jag fick många applåder och dom sa att jag såg så glad ut hela programmet. Nu har matte och husse sagt att jag ska få vila från tävlingar vi ska bara träna och ha roligt. Jag måste få säga att jag är bra nöjd med dagen idag!! Uppflyttad till ELIT!!


Jag vann min klass i Sunne.
061014

Nu var det ett tag sen sist. Det var så att matte slant med fingret så hon sabbade min hemsida därför har jag inte varit här och berättat något som hänt. Men gammelmatte (Ulla) hon kom hit hon och fixade detta till matte, hon kan minsann hon, så nu hoppas jag matte håller fingrarna i styr. Joy och Liv var  med hit jättekul, jag busade runt med Liv men Joy den damen har jag riktig respekt för... Förresten dom ska vara här en hel helg för gammelmatte ska nånstans dit dom inte får följa med (undrar vart det kan vara).
Sen så har jag tävlat igen i Sunne. Jag börjar lära mig trean för jag har ju tävlat ett antal ggr. i den klassen. Matte oxå hon är inte alls så nervös längre, det hör och känner väl jag det. Vi fick faktiskt kommentaren på helhetsintryck. "mycket fin kontakt" matte var så glad för det, så hon brydde sig inte så mycket om att vi inte fick ett första pris (tror jag iaf.) Nej, det blev alltså inget första pris idag heller, det är den där jäkla pinnen som krånglar till det för mig! Det går så bra när vi tränar, men när jag kommer på tävling så blir det så fel... jag vet inte varför... vi får försöka reda ut detta under veckan matte och jag så jag klarar detta till helgen då jag ska tävla  på hemmaplan. Annars gjorde jag faktiskt inga andra fel fick ihop 238p med nollan på vittringen, det är bra för att vara jag det! En tia där hade gett mig 278p. Men jag ger inte upp så lätt jag kommer igen! 


Mitt belöningsben efter tävlingen.

060930

I dag har vi haft fest här hemma. Jag lyckades bli uppflyttad till ELIT i sök, en stor bedrift säger min flock. Vi har inte tränat sök så mycket, att finna och markera figuranter fick jag ju lära mig under utbildningen till tjänstehund. Husse sa att han hade inga stora förhoppningar men skulle tycka det var roligt om vi blev godkända, jag fixade det hela vägen i dag så "BANDITEN" som dom brukar kalla mig är utbytt  mot "GULDGOSSEN" ska bli spännande att se hur länge det varar.
Dagen började med söket i skogen, äntligen skulle jag få leta efter figgar i skogen det är absolut det bästa jag vet (har bestämt mig nu). Jag gjorde bra från mig i söket fann alla figgarna men fick avdrag för lite osökt område och lite dålig systematik. Här finns lite kvar att lära har fortfarande alldeles för mycket spring i bena. Betyget blev 8.5-8.5. Jag var med i tävlingen.
Uppletande!!! Nu var det dags för uppletande, jag kan lova att min husse var nervös vi måste ha 8 i betyg för att klara specialen. Tro det eller ej... jag slog till med dagens bästa uppletande, 9,5-9,5 avdrag för lite rus i början. Jag tror jag chockade alla som såg på inte minst husse som sa att detta kan inte vara min hund. När jag gått lydnaden var det bara att vänta skulle det räcka till...?  Yippeee!! jag klarade det! Matte och husse blev så otroligt glada, matte bara skrek rakt ut, det är ju faktiskt skoj att kunna överraska sin flock positivt ibland.

060923


Jag tränar agility en ny sport för mig.
nej,
jag skojar bara det är fysisk träning jag håller på med!

 

Det är inte bara jag som blir pigg när hösten är här. Min flock har nämligen också piggnat i och har så mycket dom måste göra med mig innan snön kommer. Jag behöver då aldrig fundera på hur jag ska tillbringa dagen det har min flock redan bestämt långt innan.
Lördag morgon kl.05.00 väckte husse mig vi skulle till Hagfors på tävling sa han. Är du inte klok, tänkte jag där jag låg bredvid matte i sängen med alla fyra i vädret. Jag har det så skönt här - skulle jag då lämna detta för att åka på tävling mitt i natten, aldrig i livet. Men lite nyfiken blev jag att när jag hörde husse rumstera om, sen när jag fick se han kom med ryggsäcken då förstod jag vi ska till skogen, jag måste med... vänta... jag kommer...! Matte du och jag får mysa en annan gång!!
Så bar det då iväg till Hagfors. Det skulle bli en lång dag, det var sjutton andra hundar där, tur att det inte bara är jag som lever med såna tossiga tvåbenta. Idag började det med spåret, först spårupptag, jäklar fel håll igen men vände snabbt om och fick upp rätt och så iväg. Bingo! Alla pinnar med till slutet. 
Uppletanderutan var nästa som väntade, jag tror husse var nervös där, man vet aldrig vad du hittar på sade han. Hittar på? Jag hittar inte på något, ser du inte med sådan fart jag letar. Egentligen har jag ingen aaaning om vad jag letar efter om det är fåglar, figgar eller barnstrumpor. Jag drog iväg rakt fram försvann i skogen, domaren sa han är snart hemma i Torsby! Ja, ja, nog ordat om det, jag fann i alla fall två föremål betyget där blev en femma. En klar förbättring tycker jag nog.
Efter en stunds skön vila var det dags för lydnaden. Det var varmt nu på plan kände att jag fick lite svårt med koncentrationen. Jag fixade trots det, allt fram till krypet,. Det var kryp halt, jag låg där och väntade, hände ingenting, husse undrade om vi inte skulle fortsätta vred lite på sig och tittade på tävlingsledaren en signal till mig... sitt upp... klart jag var inte sen att göra det men det var fel jag skulle ha fortsatt krypa. Där kom enda nollan!! Jag blev lite ledsen, husse blev mycket ledsen för denna gången var vi med i matchen bägge två och hade faktiskt stor chans till den åtråvärda uppflyttningen till elit. Slutpoängen blev 470p - 10p fattades!  Husse sa sen, nu har vi förbrukat våra chanser Kimmen i spår men vi ska tävla sök, sen är det älgjakt,. sen är det du och matte som ska ut och försöka i lydnaden. Det är tur att vintern är i antågande så man kan få lite lugn och ro, ligga i sängen och bara vara  tänkte jag för mig själv.


060916

Jag har debuterat i högre klass spår i Forshaga i helgen. Kompisarna Diva och Aia var oxå med. Jag tävlade på lördag och Diva elit klass på Söndag. Vi bodde i husvagn och hade det jättemysigt, kul med kompisar med, man känner sig inte så ensam då.
Lördag morgon kl.07.00 startade vi med platsliggning, det gick så bra, jag låg som om jag var uppstoppad sa domaren, tror jag det, det var ju bara  killar på var sida om mig. Sen bar det iväg till skogen för att spåra. Jag var verkligen taggad när det var dags för spårupptag, jag for ut i spårlinan (jag tror husse brände sig lite) men bak spårade, fick sen snabbt upp spåret åt rätt håll och då var det bara för husse att försöka hålla sig kvar i linan. Det gick fort, men aj tusan, jag missade två pinnar men fick slutet så än var jag med i tävlingen.
Sen var det dags för uppletande! Mycket folk som såg på. En hel skolklass. Min tur, jag hämtade snabbt in två föremål, sen ...orkade jag inte hålla igen längre, jag gav järnet, ( någon var ju tvungen att bjuda publiken på lite show, jag naturligtvis). Jag for som ett gult streck in och ut i rutan, förträngde helt att jag skulle leta upp fler föremål. Men snart så tog det roliga slut tiden var ute, jag fick väl lov att lyssna på husse. Betyget blev ju förståss en stor nolla, men skit samma, publiken hade kul dom skrattade och applåderade mig, men husse skrattade inte han var sur han. Du ska då alltid utmärka dig du sa han, jag undrar vad han menar med det. Efter mitt race kände jag hur trött jag var jag hade ju faktiskt ett långt spår i kroppen, sen visste jag ju att lydnaden var kvar. Någon gång kanske jag lär mig att hushålla bättre med krafterna, men tråkigt har jag inte.
Efter lite vila utanför husvagnen var det så dags igen. Jag kände mig lite lätt stel i benen, men utförde ändå hela programmet utan  någon nolla. Fick 223 p. på lydnaden god marginal till uppflyttning men det räckte ju inte till i specialen där dom trodde på mig.. För att blidka sura husse lite överraskade jag med 9-9 på framåtsändande det har aldrig hänt att jag gått sååå bra någon gång på träning. Men någon gång ska vara den första tänkte jag och varför inte nu idag när jag tydligen, enligt vissa, har gjort bort mig så. Jag fick allt bra med beröm till slut ändå och mitt obligatoriska grisöra. Husse sa att han var jättestolt över mig och min insats, fattas bara annat säger jag. Vi får se om jag får en ny chans!.
Jag vet i alla fall vad jag kommer att få träna på en lååång tid framåt!060911

Jag vann, groendalen kom tvåa
och norska schäfern trea.

 

Skönt! Hösten är här med fina soliga dagar och hög frisk luft. Då vaknar jag till liv riktigt igen efter den heta sommaren då man mest legat och dåsat någonstans under någon buske i skuggan. Men nu spritter det i hela kroppen igen, det blev matte varse på tävlingen i helgen. Jag var på mitt bästa humör och ville bara vara  matte till lags. Då säger hon  att jag är för taggad hon hinner inte med. "Bevare mig väl" blir hon aldrig nöjd?  Det är klart att jag var het det var därför jag nollade hopp apport över hinder, matte kommenderade "hoppapport" jag flög över hindret slet till mig apporten i vändningen tillbaka. Sen  tänkte jag det går fortast att springa bredvid hindret glömde totalt bort att man ska hoppa tillbaka oxå  En nolla. Men matte det var ju för att jag skulle visa dig att jag kan komma fort in. Men jag fick inget beröm, jag fattar ingenting, jag ska allt sätta mig ner och prata med matte om dessa orättvisor hon håller på med. Jag hann allt med en nolla till, vittringen, samma där jag flög iväg nosade till mig rätt pinne med en gång, men släppte för att ta en annan jag vart osäker tyckte inte det luktade min matte. Så går det när man har för bråttom sa hon till mig. Jag gjorde alla fall något bra denna gång en tia på rutan den var klockren, då fick jag en puss av matte hon var så glad så. Jag hade jättekul på plan, jag passade till och med på att hälsa på domaren inne i tältet, man kan ju få några pluspoäng även tävlingsledaren var jag artig och hälsade på, fast matte tyckte nog att hälsningarna jag gjorde var lite väl burdusa! Helhetsintrycket gav mig trots hälsningarna en nia med följande förklaring från domaren. En jättehärlig hund som utstrålar stor glädje på planen samt visar stor arbetsvilja. 
Nu ska min matte få vila sig ett par tre veckor, jag tror hon behöver det, det kan vara bra med lite tid att tänka ut hur hon ska fortsätta träningen med mig. Nu tar jag istället husse med mig ut i skogen, (då blir det lite tuffare ni vet, killar emellan) det är dags att gå några bruksspår nu. Vi får se hur det kan gå. Men jag gillar ju att spåra så jag ska göra mitt bästa. 


060903

Ännu en lydnadstävling! Matte är visst mer envis än jag någon gång trott. Men det är bra, jobba på matte! Ge dig inte i första taget du får nog ett "första" pris någon gång ska du se. En sak måste jag erkänna att det är bra arbetsvilja och  motor i henne.. Men hon menar att det beror på mig om hon får det eller ej. Hur kan det göra det? Jag bryr mig väl inte om det blir ett första pris eller inte, (har ju redan flera stycken men det räknas tydligen inte). Jag vill bara få det gjort så fort som möjligt så jag får springa av planen och hämta min belöning för det brukar alltid vara något extra smarrigt jag bjuds sådana gånger. Okey då,  jag vet väl att det var fel av mig, för när jag skulle hämta apporten fick jag en doft i näsan av tjejer måste bara kolla upp av vem? Detta är strängeligen förbjudet!! Men det vet ni väl alla fyrbenta killar, ja då, även ni tvåbenta, att när det luktar tjejer, då glömmer man allt annat man höll på med. Jag brukar säga som dom tvåbenta gör när vi tränar man är väl ingen maskin heller! Jag hörde nog  när hon ropade men jag tänkte lugn, så bråttom kan det inte vara jag kommer när jag är klar. Det gjorde jag oxå så fint in med metallapporten. ( det var nämligen så att den hamnat precis där fjärrdirigeringen ägt rum enligt vad domaren sa)  men matte hade ropat för många kommandon så det gav en nolla nog tycker jag då att det hela var hennes fel. Men aldrig i livet att jag törs säga det högt. Först var hon jättebesviken hon sa till och med att nu ger jag f*n i det här. Men det vet väl jag att efter det har gått ett tag så pratas det om nya tävlingar. Ja, ja, jag blir aldrig klok på dom tvåbenta vad dom kan hitta på åt oss fyrbenta.
Jag skulle varit iväg på Länsmästerskapen denna helg men vet ni vad, husse fick ryggskott ( det trodde jag bara katter fick) så han orkade inte gå  spår med mig. Kompisen Gyllen fick åka istället han kom fyra. STORT GRATTIS! Jättebra jobbat kompis, men jag vet väl att du är bra på detta. 

060830

Här har det varit förvånansvärt lugnt några veckor. Men detta är nog bara "lugnet före stormen". Jag har allt tjuvlyssnat på min flock jag när dom högljutt diskuterat vilka tävlingar jag ska deltaga i och inte minst vem som ska tävla med mig. Dom har ju lite olika intressen liksom. Om jag fick säga vad jag tycker, så är det så, att det är nog dags för en hund till att bo här. Ja, då skulle ju allt vara löst på ett enkelt sätt och min flock skulle inte behöva bråka om mig. Men samtidigt är det ju lite häftigt att få vara medelpunkten för bådas intresse. Tänk, bara tänk, så kul det skulle vara om en valp från mig och Frida kunde komma och bo här, jag skulle bli en riktigt duktig och ansvarsfull pappa. Men nej, det tror inte matte och husse, vi har bara tid med dig (som om jag var jobbig att ta hand om). Jag tror dom blivit lata jag, för dom har minsann alltid haft två hundar förr innan mig.
Nu ska jag i alla fall tävla i Länsmästerskapen i eftersök, sen några lydnads- och spårtävlingar såpass har jag förstått. Jag uttalar mig igen så snart det hänt något (vad som helst).


060819

Nu har dom lurat mig min flock, vi skulle ju träna jaktapportering i fortsättningen sa dom så när vi åkte iväg tidigt lördag morgon var jag ju helt inställd på att hämta fåglar och kaniner igen. Det vart metall och träapporter. Det blev lydnadstävling istället, vilken likhet va? Men så är dom jag bor hos man vet aldrig vad dom vill med mig.  Men jag börjar lära mig!
Men matte vägrar hjälpa mig skriva något efter min tävling (jag vet nog varför jag) så husse får göra det, men då blir det inte så mycket har jag erfarenhet av. Jag fick ju ett andra pris än en gång men den här gången var det inte mitt fel förresten det är det ju aldrig anser jag. Det var vid momentet rutan första blackouten kom för matte. Jag tror matte blev orolig fort hon fick se var den stod bland en massa gula söta blommor. Den var nämligen utplacerad med gula koner, men nu räknade hon inte med att jag faktiskt lärt mig vad rutan betyder det finns ingen som inte skulle gjort det efter hennes tjat "rutan, rutan". Så jag prickade rutan stod där så fint men det hände inget mer så till slut var jag tänkt gå därifrån, då kom det! LIGG! jag är säker på att det hördes vida omkring första hjärnsläppet hos min matte alltså men det skulle bli fler. När matte sen skulle gå sträckan innan inkallningen gick hon i sin egen lilla värld lyssnade då rakt inte på tävlingsledaren å vad jag skämdes, vad gör du tänkte jag. Synd sa domaren där försvann 10:an - Men du gör nog aldrig om det igen. Aldrig,  kom det med tunn röst. Där fick du så du teg tänkte jag tyst för mig själv. Matte skyller ju mig för detta ofta och nu fick hon känna på det själv. Hon fick några fler , lite mindre men det behåller jag för mig själv nu. Om det blir någon mer tävling hoppas jag att både matte och jag slipper dessa förargliga sakerna som kan ställa till det så och då kanske det inte är 35 grader varmt i solen heller och då kanske både jag och matte är klarare i knoppen.060813

Det blev som jag trodde! I helgen har vi varit med gammelmatte till, jag vet inte vad det heter inte matte heller, men vi har i vart fall tränat apportering med fåglar det vet jag. Det var många där både nya och gamla bekanta. Matte säger att vi blir aldrig några stjärnor i denna konsten att apportera fåglar, jag vet inte varför hon säger så jag tycker det går bra jag - fniss - men skam den som ger sig! Där fanns en tjärn som vi skulle prova med lite "dummisar" jag har ju varit lite fin i kanten när det gäller igångar i vatten  jag vill helst ha sand och långgrunt jag. Men här var det inte det vill jag lova, så när jag skulle hämta blev det tvärstopp, jag hitta ingenstans att gå i! Men vet ni vad min matte gjorde hon är inte klok, hon puttade till mig i baken så jag for i med en väldans fart. Jag vart lite småsur först  men det gick snabbt över, så jag tänkte om det är så viktigt att slänga sig handlöst i så får jag väl göra det. Jag gjorde det oxå. Lotta stod med Sarek på andra sidan och slängde "dummisar" till mig som jag hämtade men det var lite knivigt att ta sig upp men det ordnade sig det med.  Där ser du sa jag till matte bara du tränar med mig i detta så kommer det små framsteg varje gång. Jag tror inte hon lyssnade!! Men en skojig eftermiddag var det, men när vi kom hem åkte jag i duschen du luktar sa matte. Knäppa matte, det var ju du som till varje pris såg till att jag gör det.


060806

Jag har varit på min första SM-final i mitt treåriga liv och troligen den sista?. Jag var ju uttagen till att representera Värmland i finalen i viltspår som gick av stapeln i Vänersborg. Jag måste erkänna jag har varit lite nervös för detta, tänk om jag misslyckas totalt då får jag nog skämmas sen för vad skulle jag då dit att göra tänker nog alla. Men min goa matte hon sa, Kimmen min, du har ju redan vunnit en seger det att komma med. Jag blev genast lite lugnare för att i nästa sekund komma på att jäklar, husse, han har säkert "stooora" förväntningar på mig det är ju han och jag som ska ut och spåra.
Det får gå som det går, jag ska göra mitt allra bästa, mer kan jag inte, men det är ju du husse som sätter mig i alla möjliga och omöjliga situationer så du får skylla dig själv om det går rakt åt pipan. Men skitkul har jag i alla fall. Jag måste berätta att det var en halvsyster till mig med oxå (samma pappa) hon hette Molly och kom ända  från Umeå, en liten pingla, snygga halvsystrar man har och många, pappa James var nog en riktig charmör han!  Jag liknar nog han för jag är oxå en riktig flörtare, jag charmar alla tjejer jag träffar både två och fyrbenta.  Ja..ja.. lite måste man få skryta. 
Nu till provdagen,  den började kl: 09.00  med strålande sol det skulle bli en varm dag.
Spåret vi fick gick uppe på Hunneberg (kungens jaktmarker sa dom till mig) men vad fan hjälper det mig...  Husse fick reda på att där fanns en massa hjortar så han blev skitskraj det såg jag nog utifrån hur han bleknade. Vad är hjortar? är det inte älg vi ska spåra efter undrade jag, jag har aldrig sett en hjort vad är det för kryp. Detta kan bli skittufft! Så rätt jag fick!!! Mitt tuffaste spår och jag har ändå varit med på en hel del. Krypet visade sig vara  jättestora djur jag såg minsann avtryck av dom överallt men jag visste att inte bry mig i dom utan följa spåret jag befann mig i. Inte nog med det nu började det smälla överallt omkring oss, nu är nog kungen igång tänkte jag, men jag fick höra sen att det pågick ett jaktprov i flera områden runt omkring oss, bilar kom åkande i mitt spår det som gick på väg, så jag fick avbryta flera gånger och gå ner i diket. Nä, det är att lugnare hemma i Värmland! Spåret jag skulle reda ut var Schwaizer hund klubben´s elit spår med extra svårigheter. Efter 50min. spårning fann jag äntligen den berömda hjorten ja, alla fall en del av honom. Domarna klappade om mig och sa strålande och lyfte på hatten åt mig och husse. Husse sa till mig ta åt dig nu för dom som dömde oss var både kunniga och mycket erfarna.
Nu har vi inte tid med flera viltspårtävlingar säger min flock, (jag får nog ändå nog när den riktiga jakten börjar) men nu ljuger husse, jag vet att jag ska delta i Länsmästerskapen i eftersök för Jägarförbundet i början av september Jag ska tydligen fortsätta min påbörjade karriär i någon annan gren men jag vet som vanligt inte i vilken av dom. Jag tror det kommer att bli jaktapportering. 


060729

Denna helgen har jag och min flock varit på kennelträff. Dit vill jag åka igen om jag får bestämma. Det var många såna gulingar där som jag, ett trettiotal tror jag, men ingen Frida, men jag spanade ända in en snygg tjej från Småland  som heter Alva.  Nog om det! Det var alltså jaktapportering vi skulle grillas i, jag vet att min flock har haft lite tid för detta att träna mig för det är sååå mycket annat du håller på med säger dom.
Men här var det fullt ös i två dagar, det var olika stationer där vi fick visa våra färdigheter för att sen se vad vi skulle träna vidare på. När min matte såg alla andra i aktion sa hon att Kimmen det här är nog inget för oss alla är ju så duktiga. Men jag sa matte kom igen nu, du behöver inte skämmas över mig jag kan nog jag oxå,  ni skulle ha sett hennes min när jag grejade det som jag inte gjort förut jag tror det var därför jag fick kyckling hela helgen samt leva apa när vi inte var ute på träning. En mycket kul helg, det tror jag dom tvåbenta har haft oxå.  En sak bara för min gammelmatte. Du är otrolig, som har fixat detta jag vet att jag har medhåll från alla som var med.   


060727

Nu har Frida varit här. Hon är från Norrland närmare bestämt Sundsvall. Det var hon och hennes gammelmatte Solveig som kom. För första gången i mitt liv var jag nervös tänk om hon inte gillar mig. Jag gick hela söndagen och väntade sa till matte kan du inte borsta svansen en gång till jag har ju redan gjort det två gånger sa hon då, men det är ju min första dejt har du glömt hur det var på din första dejt sa jag. Så kom hon då till slut! Hon var så grann Frida, en riktig skönhet, och hon var bara min under några dagar. Jag visste att det här kommer vi att fixa du och jag Frida. Det gjorde vi oxå så nu är det bara att hoppas det blir valpar i slutet av september någon gång. Min gammel matte kom hit på söndag kväll hon ville väl kolla att jag skötte mig hon sa att jag var en envis och duktig kille. Hurra! Joy och Liv var med men tänk denna gången ägnade jag dom nästan inte en blick. Frida var en mycket snäll tjej och hon har haft valpar en gång förut så hon visste hur det gick till. Tur för mig hon lärde mig mycket, för det var ju faktiskt första gången för mig. Nu har du blivit en stor kille sa min flock till mig, men det har jag väl alltid varit!!?


060712

Idag skulle matte och jag göra debuten i lkl.3 och det skulle ske på hemmaplan. Det var många hundar som skulle tävla så det var två domare på två olika planer. Kul tyckte jag mycket att titta på men det fick jag inte det var bara matte jag skulle kolla på ( hon ser jag ju varje dag)  men ok då, jag gör väl som du vill för det kan vankas något gott om man gör som matte säger hon brukar vara bra på att klura ut vad jag gillar som belöning. Innan det var min tur att starta hörde jag matte säga att hon räknade med att vi skulle skulle få några nollor för det är några moment Kimmen inte kan fullt ut ännu. Inte kan?  Det var då som f.. flög i mig, jag ska visa dom att jag minsann kan, om jag vill, fast jag visste ju  att några moment var jag lite osäker på. Så var det min tur, och hör och häpna jag klarade hela provet utan en enda nolla! Fast på inkallning med stå och läggande fick jag en blackout  vad ska jag göra nu,  matte ropade Kim hit! men jag låg och tittade mig omkring och funderade på vad var det nu igen? Då hörde jag mattes desperata rop en gång till, Jäklar!!!...  Det är ju nu jag ska stanna sen lägga mig på vägen in till matte, så jag stack, men då var det redan kört jag fick dåligt betalt för den inkallningen. Rutan blev oxå ett problem för mig, jag sprang i alla fall rakt in i rutan och stod  så bra, där hann jag med att kolla in vad dom andra hundarna  på andra planen gjorde det var så roligt att se, så jag låtsades inte höra när matte sa ligg!  Men andra gången hörde jag att nu är det nog bäst att jag lyder  annars  kan jag få problem.  Sen gick matte fram till rutan vinklade höger och gick tillbaka till utgångspunkten, då när matte kallade på mig kom en lastbil förbi på vägen så jag missuppfattade inkallningen  så även där blev det neddrag på poängen.. Jag gick i alla fall och vann min klass och det fattades bara sex sketna poäng upp till elit. Men vi ska göra ett nytt försök säger matte och jag säger, då är det nog bäst du tränar mig lite mer först, så jag har en rimlig chans att göra mitt allra bästa.


060709

Vad har jag nu gjort!! Jo, det var så här att SSRK/V har haft SM-uttagning i viltspår i helgen och dit skulle ju vi naturligtvis. Sen gick jag och vann uttagningen och det har inte min flock räknat med. Nu fick dom huvudbry ska jag tala om för det är nämligen så att Jag Vassruggens Meglin Gjord ska representera Värmland i SM-finalen ( det vad det jag menade med vad har jag nu gjort) som går av stapel någon gång i början av augusti i västra Sverige. Hörde jag sen rätt när min flock diskuterade så var något annat inplanerat just då, men nu får dom se hur det är, det går inte att vara överallt på en gång dom får snart bestämma vad det är vi ska hålla på med. Nu ska det bli kul att se hur dom löser detta, för mitt problem är det då rakt inte.
Annars var det en kul helg kompisen Gyllen var oxå med och tävlade han kom på fjärde plats  även Gyllen´s syster Mira var med hon kom tvåa. Tre golden bland dom fyra första starkt jobbat tycker jag. Hur provet var upplagt kan ni läsa på SSRK´s hemsida under avd. Värmland.


060701

Då var skönhetsutställningen avklarad. Jag ska berätta hur det gick till. När det var min tur att gå in i ringen sa jag till matte vi har gått fel alla som var där var ju alldeles vita, men matte sa vi ska vara här. Jaha... återigen kände jag mig väldigt utanför det här går nog aldrig bra jag kommer att åka ut med en gång. Men då kom jag på att om jag sätter upp svansen lite extra kanske domaren ser mig oxå, så jag gjorde det men det var fel, fel, i min kritik sen stod det (bär svansen ngt. högt) aldrig gör man rätt. Sen var det i alla fall dags att springa runt, runt i ringen jag sprang så fint så bredvid min matte men fortfarande med lite hög svans vad begär ni av mig det var ju golden killar både bakom och framför mig. Till slut skulle domaren titta bara på mig och vet ni vad han sa, snygg hane och klappade om mig. Nu skulle ni ha sett matte hon sken som solen i Rottneros, sen fick jag stå där ett tag medans domaren pratade med en tjej som skrev ner allt om mig. När det var klart kom en annan tjej fram gav matte ett rött band så var det klart. Oj, Oj, vilket ståhej det blev matte blev så glad vad har jag ställt till med nu undrade jag, då sa matte till mig du fixade ettan guldgossen min, jaha... då är vi kvitt nu tänkte jag,  ni vet jag har ju lovat att ställa upp för matte men jag sa aldrig i vad! Jag träffade många snygga goldentjejer  i vart fall en snygg en som blev mycket förtjust i mig men hon var för ung sa dom endast 8mån. Men grann var hon.


Midsommarafton

Här har det inte hänt någonting jag och min flock har latat oss hela helgen. Vi har tillbringat helgen tillsammans med Gyllen och hans flock ute vid Jangen. Vi har gjort race i skogen och sen har vi svalkat oss i sjön. Det var bara en sak det att Antonia och Carmen två beagletjejer dom löpte, jag ylade rakt ut och försökte till varje pris komma in i deras hundgård  men då sa matte och husse vi får åka hem med dig om du inte sköter dig. Vad gör man, jag fick ju lov att försöka behärska  mig men är man kärlekskrank så är man. Annars var det kul lilla Bronco har blivit riktigt världsvan ska jag säga han till och med lyfte på benet när han kissade 4mån. vad månde bliva? 
Helgen som kommer ska det bli skönhetsutställning  för mig. Det är inte så ofta så det kan ju bli riktigt skojigt många snygga goldentjejer,  själv bryr jag mig inte så mycket men matte säger att nu Kimmen ska vi ha en etta på dig! Ställ ut dig själv du, får du se tänker jag det är minsann inte så enkelt. Jag är ju ändå samma snygga Kimmen när jag åker hem som när jag kom  vad än domaren sätter för pris på mig.


Bronco och jag.
060618

Denna helgen var det dags för uttagningen till Länsmästerskapen i eftersök. Min flock har ställt upp husvagnen vid sjön Jangen hos kompisen Gyllen`s sommarstuga. Där skulle uttagningen äga rum på söndag. Vi kom dit redan fredag eftermiddag så vi fick några lata soliga dagar först. Fredag kväll kom Gyllen med sin stora flock ut och då fick jag träffa lilla beaglevalpen Bronco. Han var lite försiktig mot mig först jag är ju stor sägs det, men efter ett tag blev han tuffare började hoppa runt mig och jag var ju inte sen att svara" kom igen då så leker vi" och satte världens fart. Men då kopplades jag upp fort som attan jag kunde ju springa omkull honom sa dom. Tusan vad han var ömtålig tänkte jag  han skulle vara med på Gyllen`s och mina brottningsmatcher han. 
Lördag morgon var det några prov för hundar i anlag viltspår, där kompisen Gissa skulle testas. Hon fixade detta bra så nu är det bara för henne att fortsätta med nästa steg. Gissa och jag fick busa runt lite tillsammans vi badade och lekte lite  men jisses vad snabb hon är jag har inte en chans att hänga med. Söndag var det min tur,  det var torrt i skogen så det brakade när man gick, men jag gjorde ett bra spårarbete sa dom. På mitt spår låg nämligen ett dött råddjur. Det låg en 5 m vid sidan av spåret, det luktade starkt jag markerade detta med en  gång men husse sa att jag skulle fortsätta med det jag höll på med så jag fick väl göra det.
Skott platsen fann jag direkt vid starten åt husse samt sårlegor under spåret. Innan målet fick
jag stanna och ligga plats i spåret medan husse och domarna gick iväg och avlossade skott efter 3 min kom dom tillbaka sen var det raka vägen till slutklöven (älg) jag fick 1:a HP dagen avslutades med ett teoriprov om eftersök som husse hade alla rätt på. Så vi vann tävlingen.

 


060613

Jag har inte legat på latsidan om ni tror det. Nationaldagen var jag med på uttagningen för tjänstehundar till SM. Men matte säger att det får husse hjälpa mig att berätta om. Om han får tid någon gång ja.
Helgen som gått packades husvagnen än en gång för vidare färd till Malung. Det var jag och min flock och kompisarna Diva och Aia med husse som åkte iväg. Kul!! att ha kompisar med sig på lillsemester tyckte jag. Aia skulle tävla första gången appell spår på lördag och jag lkl. 3 på söndag. Inte klokt lkl.3 med en massa nya saker som inte gått in i mitt huvud ännu. Ta rutan t.ex. Matte säger framåt rutan till mig och pekar på några röda toppar i horisonten som till en början var jäkligt roligt att springa till för att apportera men det var inte till måtta för min matte inte. Nej då, springa dit stå och ligg är det som gäller. Spring själv brukar jag tänka där jag sitter bredvid matte om du nu tycker detta är så märkvärdigt och så sitter jag kvar. Men då tänkte matte snabbt om, fram kom en massa bollar ibland låg en i rutan ibland kom en farande över huvudet på mig, vem kan då låta bli att hänga på så nu springer jag till rutan och står och ligger ja, man är väl lättlurad förstår jag.  Lördag morgon skulle Aia starta med spår. Då anländer ännu en kompis Gry med husse hon skulle visst också tävla. Spåret gick bra för bägge två Aia fick med sig alla pinnar och fick en tia i betyg, Gry missade en, hon har så jäkla bråttom den tjejen så hon fick en åtta. Sen var det dags för lydnaden stackars tjejer det var 50 grader på planen, men Aia fixade detta super hon gjorde en kanonlydnad och fick bra betalt för det (vad hon är duktig)  så hon gick och vann sin första tävling och blev uppflyttad till lägre klass. Gry gjorde även hon mycket bra ifrån sig missade några moment men blev godkänd. Söndag  morgon idag skulle det bli ännu hetare sa dom det stämde bra vid lunchtid visade det sig att det var nästan 53 grader ute på plan.
Det var då som jag blev så GLAD att matte var just min matte. Hon sa nämligen att Kimmen vi lämnar "walkover" det är för hett för både dig och mig idag. Domaren tyckte att vi värmlänningar var förnuftiga.
Nästa gång matte ska jag ställa upp för dig!!!


060602

Det var ett tag sen sist. Min flock har haft "sååå" mycket att göra under veckan så dom har inte haft tid med mig och mitt. Jag var och tävlade igen i helgen som gick "högre sök" Tävlingen var i Grums och var tvådagars. Nu fick jag ju bara vara med ena dagen för jag fick  0  på söket. Detta var min första tävling i högre och det var inte så lätt ska jag säga. Jag har fortfarande för mycket spring i mina ben. Jag ska berätta hur det gick till från början.
När vi kom in på stigen till sökrutan blåste vinden längs med stigen så jag fick ingen vittring av någon figge. Jag fick en klapp på baken och lycka till av husse sen drog jag full fart  ut och till vänster där fanns ingenting. Husse ropar in mig tillbaka, sen gör han ett stort misstag han har förflyttat sig alldeles för långt in på stigen så när jag går ut igen finner jag ingen för att figgen låg längst ut i  högra hörnet och för att lyckas ta den skulle jag gått linjen ut eller utanför rutan. Det var husses fel!! Men jag var inte ensam två elit hundar misslyckades även dom med första figgen. (en liten tröst). Dom andra två figgarna låg på 100m och den sista på 200m dom lyckades jag mycket bra att finna. Men med en figge borta och för mycket osökt område fick jag en 0. Domarnas kommentar var: Bra hund med stort frimodigt sök, bra lydnad samt den bästa skallmarkering vi hört på länge. Till husse sa dom; lång förflyttning på stigen och varför tillåta så stort sök tror du att ni är på älgjakt?
Husse sa: Ja, ja, "jag är inte bitter" vi kommer igen! 

Vi stannade kvar ändå i Grums och såg lydnaden på Söndag. Både jag och min flock fick många nya trevliga bekantskaper. Hit kommer vi tillbaka för revansch....


060520

 

 

Jag har tävlat igen. Denna gång var det lägre klass spår. Det är tur att husse och matte kommer ihåg att berätta för mig vad för tävling det är, (spår, sök, lydnad, jaktapportering eller viltspår)  ibland går det runt i mitt hundhuvud det är aldrig lika! Jag vet inte om min flock har beslutsångest eller vad det beror på. Husse och jag packade i alla fall  in oss i bilen 05.30 lördag morgon för vidare färd till Hagfors BK.. Det regnade som bara attan men då trivs jag som allra bäst när det skvätter riktigt om mig. 
Tävlingen började med spårarbete det fick jag reda på för husse tog fram  spårpinnar och selen och visade mig. Dags för påsläpp i rutan tog direkt an spåret åt rätt håll. Sen fann jag tre pinnar och lämnade till husse (själv ser han dom aldrig). Efter det hände det saker vi spårade längs med en sjö när jag fick en konstig lukt i näsan jag blev stel som en pinne vi var ju i björn och vargmarker.  Husse blev väldigt nyfiken han vill nog att vi kollar  så jag drog järnet mot doften, rätt ner till sjön skrämde en bäver så han stack rakt ner i sjön. Nu sa husse att vi måste fortsätta om vi skulle klara tiden så jag letade upp spåret igen. Nu lurade jag husse jag fann en pinne men lämnade inte den till husse utan fortsatte tills jag fann en pinne till men då var det fullt i munnen så det blev en dubbel. Oj, oj, vad förvånad husse blev! Nu blev det en behaglig resa till slutet. Betyg 10 på spårupptag och 8 på spåret jag missade nog lite vid sjön. Lugn, husse tänkte jag det tar jag igen på budföringen där jag fixade till en 10. Sedan var det dags för platsliggningen alla hundar på en gång lägre och högre.  Efter första skotten reste sig en hund som tävlade högre sprang till min husse och och stod rak på honom,
Jag blev först arg sen lite avundsjuk men det är nog en störning dom lagt in tänkte jag och låg kvar tiden ut. Husse var ovanligt glad efter platsen det blev en mysstund och ett grisöra. Nu var det lydnadsdelen kvar jag var duktig på det dom tvåbenta som stod och såg på applåderade mig flera gånger då njöt jag det händer inte så ofta. En bra dag på Hagfors BK dit återkommer jag gärna.


060516

 

Jag tog tjejkompisarna Diva och Aia med mig till skogen idag. Vi skulle träna lite uppletande det är skoj tycker jag då får man springa mycket det gillar ju jag som ni vet. Diva var först på tur hon är rutinerad hon hämtar allt som finns ute i rutan och fort in till husse med sakerna. Min tur, ja, jag klarade samma som Diva ut och leta sen hem till matte med sakerna. Jag har förstått att det lönar sig att lyssna på matte, hon kan komma på det mest konstiga som finns till belöning när jag kommer så det är jätteroligt att försöka göra det bästa man kan. Sen var det lilla Aias tur, hon är jätteduktig på detta hon är mycket lugnare än jag hon kan koppla på näsan med en gång hon. Sen var det dags för lite sökövningar yippe det är det bästa jag vet (tror jag) först fick jag gå på två tomslag för att se om jag var lydig och det var jag in med en gång när husse visslade sen fann jag en figge och då drog jag på världens ståndskall så det ekade i bergen. Diva och Aia tränar med sökrulle så då är det helt tyst i skogen. En kul dag med mina kompisar.

060513Shit, shit, shit, jaktprovet är inställt jag har badförbud har fått våteksem efter att ha lögat mig riktigt i vatten denna veckan. Det går inte att simma med tratt på om man inte simmar baklänges förstås. Matte och jag har legat i som attan och tränat varje dag och det har gått jättebra som jag ser det men vad vet jag vad en domare skulle ha tyckt. Jag sköter mig bra i passiviteten inte ett ljud sitter stilla och kollar på dom andra. Markeringar är min favorit det missar jag aldrig. I fältet har jag äntligen kommit på att det kan vara både fåglar eller dummies så nu går det bra även där. Jag har lite svårt på vatten att låta bli att skaka mig om inte matte lever apa förstås då glömmer jag bort mig och springer upp direkt. Matte har sagt att så kan vi inte göra på prov då kan domaren tro att vi inte är riktigt normala men vad då är vi det då? Närsöket går nu mycket bättre jag har lärt mig att slå på näsan och inte bara springa rakt ut så fort jag kan. Nu när jag förstår bättre vad som förväntas av mig så tycker jag att det börjar bli riktigt roligt. När det sen kommer ett skott med då lägger jag in turbon akta er vad det går undan skottet ger mig en extra kick, jag är lite skotttokig jag, men man vet ju aldrig vad som väntar. Vi ska fortsätta träna säger matte och försöka starta längre fram och då kanske det blir med vilt, men det är en annan historia.


060508

I veckan var jag och husse på tre dagars specialkurs i eftersök med Jägarförbundet och Hunting Assistance. Husse blir nog aldrig fullärd han. Men jag visste nog vad jag skulle göra. Det som var nytt var att jag skulle testas på ett vildsvin, dom skulle se om jag kunde användas som löshund (ståndskall) och om det fanns nog med dådkraft för det. Vet inte vad som flög i mig på testet jag blev urförbannad på svinet när husse släppte lös mig. Provledaren sa att jag var både klok och tuff. Husse var stolt som en tupp. Jag fick med beröm godkänt. Kul kurs! Få se nu vad min flock hittar på nästa gång.

060501

Jag vid min koja.

 

 Avskedets stund.

Jag har varit på ett stort äventyr i Filipstad på Brattforshedarna. Matte och husse packade husvagnen fredag kväll och stoppade in mig där bak i bilen. Sen övernattade vi i husvagnen jäkligt sköna bäddar där.  På lördag morgon kom en buss och en trevlig tjej henne kände jag igen det var Inga-Lill hon som har lärt husse. Hon tog  mig med till ett basläger, där skulle jag tillbringa hela helgen utomhus. Det var jag och sju brukshundar till, jag kände mig nog lite utanför, men dom var jättetrevliga speciellt rottisen Judith henne har jag alltid haft ett gott öga till. Nu skulle jag inte få träffa matte förrän söndag, jag såg nog hur hon bet ihop när jag hämtades. Husse skulle jag se när vi skulle genomföra certproven. När vi kom fram till baslägret var där fullt med grönklädda gubbar dom såg barska ut i sina mustascher så det var bäst att sköta sig inte skälla eller var dum mot andra hundkompisar ej heller mot dom tvåbenta. Gjorde man det fick man respass på direkten. Dom tvåbenta började direkt med att bygga kojor till oss som vi skulle bo i. Jag tror dom gillade mig för dom byggde en veranda med tak över så jag kunde ligga ute i regnet och spana efter schäfertiken Pepsi. Jag kände ju med en gång att hon löpte, men det skulle jag inte bry mig om sa dom det var ju viktigare saker på gång. Det var ju Krig!!! Annars var dom gröna mycket snälla och vänliga allihop, dom kunde med oss fyrbenta bra, det var nästan som att bo på ett hundspa. När jag äntligen kom till ro i mitt nya hem kom dom gröna och väckte mig, in i en bil för transport ut i skogen och där stod husse och väntade på mig. Nu skulle vi upp till bevis! Det började med att vi skulle gå en patrullstig som var en km lång efter oss kom en patrull med sex personer där domarna ingick. Min uppgift var att varna dom för det som fanns i skogen. Jag startade på kommando Pass på och Framåt! Nästan på en gång ljudmarkerade jag en fig. och hans rörelser. Under resans gång markerade jag två vindfig och två spårövergångar. Första delprovet var klart. Alla hade överlevt fienden tack vare mig. Nu kom en konstig bil, husse har nog beställt taxi men det var bara jag som fick följa med tillbaka till basen. Där sas det att jag sov i fem timmar, det var nog tur det för i skymningen kom dom gröna igen. Ut i skogen för andra gången på stillasittande bevakning minst en timme. Två figuranter skulle "smyga" sig på oss vad tror dom om oss egentligen. Domarna var placerade bakom oss för att se om jag följde fig rörelserna. Dom blev nöjda med mig så  transport tillbaka till basen 23.30. Sen bara sov jag hela natten. 
Söndag 06.00 serverades frukost en promenad en ny dag och nya chanser. Biltransport till en väg där jag fick träffa husse igen. Gruppen samlades och sen var det klart för start husse viskade i örat på mig leta spår! Konstigt för det var ju en ny patrullstig men efter hundra meter kände jag att här här har det gått över ett spår så jag tog upp det och husse följde med då ropade dom att vi skulle stanna i fem min. Sen tog husse äntligen fram spårselen då tänkte jag nu blir det fest nu ska vi spåra. Spåret var 1.5 km. med fyra föremål efter 20min var vi vid målet med dom fyra sakerna i tryggt förvar i husses ficka. Nu tillbaka till basen som godkänd Tjänstehund. Hurra!! vad jag var bra idag.


Vind och ljud markeringar

060422

 

 

Yippe!!Snön är borta! Idag plockade husse fram spårlinan och jag, jag betedde mig som man inte ska när man är tre år. (jag blir nog aldrig vuxen). Jag hoppade och stormskällde på husse. Kom igen nu! så sticker vi till skogen och spårar. Äntligen något som är vettigt tänkte jag tyst inte bara detta att gå fint vid foten och titta upp på matte. Ni fattar nog vad jag gillar mest. När vi äntligen kom till skogen fick jag veta att det var träning inför stundande certprov för bevakning FM-hund. En gubbe har gått 1,5 km. i skogen korsat en väg samt lagt ut fyra föremål (plast, stål, textil och trä). Nu var det dags för start för mig. Husse sätter på mig koppel och hänger spårselen i sitt bälte. Jaha, husse tänker spåra själv jag har bara att hänga på. Smart! Men så enkelt var det inte. Vi skulle gå efter vägen för det var skarpt läge sa dom, jag fick kommando Pass på! och Framåt! då förstod jag att nu måste jag skärpa mig, för någonstans efter vägen har gubben gått över. Det får man inte missa gör man det är det "kört" då får man inte fortsätta. Efter ca. 500 m. kände jag att här har någon gått över så jag vinklade höger rakt in i skogen. (enkelt med den fotsvetten). Nu blev jag plötsligt stoppad för att stå stilla i 5 min. Man skulle se om jag skulle glömma bort spåret. Ha, ha,, dom känner inte mig dom! Nu fick jag spårselen på mig och kommando Leta spår! Men jag stod ju mitt i spåret, så vad då? Nu fick husse en resa han aldrig glömmer, det är tur att han har en grej det klickar i när jag finner det som dom lagt ut, för husse fick svårt för att 
prata idag, det förstår jag. Jag fann alla konstiga saker dom lagt ut och vid slutet fick jag en jackpott som bestod av massor av köttbullar. Mums! Summan av det hela blev att jag klarade årets första spårövning  bra om inte galant om jag får skryta lite.
Ps. Husse var helnöjd med mig idag ska jag tala om. Ds.

060415

Idag var det dags igen! Öijebergarna Olle, Gyllen, Lisa och jag skulle drillas i apportering.
Markering med skott, närsök och fältsök skulle vi prövas i. Olles matte Lotta är hon som lär ut detta till oss andra. Hon är skarp ska jag säga, här fick vi hemläxa allihopa. Jag klarade lydnaden bra, markering med skott gick oxå bra, men närsöket måste jag träna på. Jag har alldeles för bråttom så jag hamnar lååångt bort från dom utlagda dummisarna detta måste jag ha mer träning i. Fältsöket kunde jag nog oxå fixat till bättre jag fann ju aldrig några fåglar eller kaniner bara dummies och det slår ju inte vilt. Jag har nog långt kvar innan jag blir någon stjärna i jaktapportering matte likaså hon måste nog oxå lära sig lite mer men träning ger färdighet så man vet ju aldrig

Påskafton

 

Nu är dom helt utan vett och sans min husse och matte dom har anmält mig till jaktprov. Nu fattas det väl bara att dom anmäler mig till freestyle oxå men det ställer jag aldrig i livet upp på. Jag skrev faktiskt till min gammelmatte och bad om hjälp, dom tror visst jag ska fixa allt. Jag skulle varit på söktävling men den blev inställd så då blev det jaktprov istället. Så nu får jag ligga i som attan så jag inte skämmer ut Vassruggens goda namn. Jag har ju nästan inte fått träna något på detta med apportering, sen hörde jag att man ska i vatten oxå (vilket vatten). Ja, ja, vi får väl se när den dagen kommer? Jag vill i alla fall önska alla två och fyrbenta vänner en Glad Påsk!

060409

Jag har varit till Arvika och tävlat lydnad.  Fritt följ gick bra jag fick 8.5p. Sen var det platsläggande under gång, det var då matte och jag inte förstod varandra!?, Jag hörde inte vad hon sa riktigt,  så jag lade bara ner bakdelen., var lite osäker på om hon sa sitt eller ligg. Det blev en nolla förstås. Då tyckte jag synd om min matte jag såg hur ledsen hon blev och ännu mer nervös, så jag tänkte jag kör det här på mitt vis matte är ju så nervös, så jag förstår ändå inte vad hon säger!!( jag vet vad som kommer, jag kan lkl.2.)  8.5 ink. med ställande, sladdade lite på den dyngsura gräsmattan .10p stående, 9.5p apportering, 9p fjärren, 9.5p hopp över hinder och 9p helhetsintryck. Så jag lyckades skrapa ihopa 176.0 p det vann jag klassen på.  Min matte var sååå glad.... vad gör man inte för dom tvåbenta, för dom är allt bra att ha ibland!. Mycket trevlig plats Arvika BK där jag träffade både tvåbenta och  fyrbenta nya kompisar.
Jag fick lära mig ett nytt ord idag SUPERHUND, men jag behövde inte göra något fick godis ändå matte sa det flera ggr. undrar vad det betyder? 

 

060408

Idag var husse och jag och övriga kursdeltagare och finslipade inför stundade certprov för FM-hund. Vi tränade hela dagen på patrullstigar där jag skulle markera både vind, ljud och figgar. inte nog med det, sen skulle vi sitta blickstilla en timme och markera olika rörelser som figgar utförde. Efter detta sa husse till sina kompisar, nu kopplar vi av med lite tjänstehundslydnad. Han är inte klok min husse!!! Jag ska ju för f.. tävla lydnad med matte i morgon. Men matte gav minsann husse en avhyvling när vi kom hem. Heja matte!!! 

Så här gick det till!

060405

Nu har jag varit ute och tränat på att hämta dummies. Jag, Gyllen, Lisa, Olle och Minouge. Vi tränade dubbel och enkelmarkeringar, det var jobbigt i mycket snö men vi klarade detta allihopa. Matte var nöjd med mig idag, jag hittade inte på några större dumheter (måste bara fram till kastaren och visa på dummies) men sen raka vägen in till matte med bra avlämning. Han Olle  var duktig men han  är ju "exäring" jag har hört att dom är duktiga på detta med apportering. 

060326Uppletande! Idag var det uppletande på schemat. Jag och Diva, Gry och Aia var det som skulle tränas i detta. Jag skulle hämta in fyra saker, och hör och häpna kanske mitt bästa uppletande, fast dom försökte allt lura mig, lade ut alldeles i början på rutan. Men idag hade jag näsan på och plockade dem  utan att springa rutan ut.( har ju så mycket spring i "bena".) Fyra saker snabbt in till matte. Oj, oj, vad hon blev mallig fast det var ju jag som var duktig. Varför jag hade så bråttom idag beror på att Aia löper, fick koll på detta när det var min tur, hon satt i bilen. Ville ju snabbt tillbaka dit, för att kolla upp lite mer, men vad hände, när jag var klar?  Direkt in i fängelse, utan att passera Aia, fy f.. men jag glömmer inte, nästa gång ska jag att motionera mig själv en lång stund igen.!!

060322

Jag har varit ute och letat gubbar i skogen, dem ligger som andra "rumpenissar" vart som helst, bakom stenar, i lådor, eller gropar, detta är något av det roligaste jag vet. Jag får till och med godis när jag skäller på "rumpenissarna" det skulle  aldrig hända i vanligt fall om jag skulle skälla på någon. Men då är man jätteduktig helt plötsligt!? Varför har jag fått en så vimsig matte?

060318

Veckan har varit nästan fri från träning. Hälsade på bästa kompisen Gyllen en dag. Vi gick ut på en promenad, vi fick springa fritt som vi ville, men oj, oj, vad spår det fanns att lukta i och följa efter men då ropar matte in mig direkt. Jag får inte följa efter viltspår (det vet jag väl) men man kan väl göra ett försök. Igår tränade vi uppletande, fyra saker ute i rutan jag skärpte till mig hämtade in alla till matte då blir hon så nöjd. Ibland brukar jag motionera mig själv lite innan jag  hämtar något, det ogillas skarpt hos matte men kul har jag ialla fall.

060312

Nyss hemkommen från klubben där vi tränat tillsammans med mina schäfer -och pudelkompisar. Vi tränade rutan och apportering med dirigering . Jag skötte mig bra, så jag fick leka med Gry och Diva sen. Nu ska jag vila mig efter en härlig dag ute i solen.

060301

Idag har gammelmatte (min uppfödare) varit här tillsammans med Joy och Liv två gosiga tjejer. Men gammelmatte och min flock satt hela tiden vid datorn och fixade med min hemsida. Det var inte så kul, men jag busade runt lite med Liv ute i snön alla fall. (Joy har jag mera respekt för).

Tillbaka